nieuws

Nippon Sheet neemt na lange strijd toch Pilkington over

bouwbreed

st helens – Na een lange overnamestrijd, die oorspronkelijk op niets leek uit te lopen, heeft het Japanse Nippon Sheet Glass toch overeenstemming bereikt over de overname van het Britse Pilkington.

Nippon betaalt 3,3 miljard euro in kasgeld voor de tweede glasfabrikant ter wereld die 180 jaar als zelfstandig bedrijf heeft bestaan. Door de overname wordt Nippon Sheet Glass, dat 65 procent van de omzet uit bouwglas haalt, nu de grootste glasfabrikant ter wereld met een jaaromzet van ongeveer 5,5 miljard euro.

De eerste aankondiging over de overnameplannen dateert al van 28 oktober, toen Nippon iets minder dan 3 miljard euro op tafel legde. Pilkington wees drie keer een aanbieding als veel te laag van de hand. Nippon, dat al een belang van bijna 20 procent in de Britse collega heeft en ook op het gebied van onderzoek en productontwikkeling nauw met de Britten samenwerkt, besloot daarop toch zijn prijs te verhogen.

Het Japanse bedrijf wil de activiteiten van Pilkington samenvoegen met die van zijn eigen Europese dochter, die net als Pilkington gevestigd is in St Helens bij Liverpool.

Reageer op dit artikel