nieuws

Mussenvide verbetert ventilatie onder pannendak

bouwbreed

zeist – Er is weer plek voor mussen onder het dak, terwijl dat nog beter geventileerd wordt ook. En omdat de onderste panlat en het dakvoetprofiel worden geïntegreerd, moet de mussenvide uiteindelijk een heel betaalbaar product worden.

Dinsdag begon ingenieursbureau Comfortdak uit Zeist een proef met de nieuwe vondst. Tien woningen in Noordwijk werden uitgerust met een prototype van de mussenvide. Andere proeven bij woningen van corporaties in Alkmaar, Amsterdam en Apeldoorn beginnen binnenkort.

Het verschil met de al langer bestaande mussenpannen is dat de vide plaats biedt aan hele kolonies mussen. Want mussen broeden alleen maar in grote groepen, weet directeur Hans Borra van Comfortdak. Dat is ook de reden dat dakpannen met een geïntegreerde nestkastje bij mussen niet werken. Nog afgezien van het feit dat het nogal dure pannen zijn, wat grootschalige toepassing in de weg staat.

Het product dat Borra en consorten bedachten, maakt alleen de onderste rij dakpannen begaanbaar voor de mussen. Net als een dakvoetprofiel bestaat het uit een kunststof plaat die onder aan het dak wordt gemonteerd. De onderste panlat is geïntegreerd en de ruimte daarboven is door de eveneens opgenomen vogelschroot afgeschermd voor muizen en vogels. De onderste dakpannen worden na montage gewoon weer op hun plek geschoven. Door 40 millimeter grote openingen kunnen mussen vrijelijk in- en uitvliegen. Onderzoek wijst uit dat de kwetsbare dakvoet daardoor nog beter geventileerd wordt ook en vrijblijft van vocht en schimmels.

Mussen zijn in Nederlands sinds enige tijd een bedreigde diersoort. Een belangrijke oorzaak daarvoor is volgens Borra het Bouwbesluit uit 1992. Het Bouwbesluit verordonneerde dat alle kieren en gaten bij overgang van wand naar dak zorgvuldig worden gedicht. Daarmee is de Nederlandse bouwregelgeving volgens Borra in flagrante tegenspraak met de Europese Vogelrichtlijn, maar daarover schijnt voorlopig niemand zich nog zorgen te maken.

Bij de proef die gisteren begon, is een prototype van de vide gemonteerd. Die bestaat uit een bestaand dakvoetprofiel dat de onderkant van het dak beschermt tegen regen en sneeuw en dat is geperforeerd met gaten. Vrijwilligers van de Vogelbescherming gaan deze lente turven of mussen gebruik maken van de voorziening. Als de resultaten goed zijn, verwacht Borra dat dakproductenfabrikant Ubbink het product dit najaar in productie neemt.

Nog net op tijd om mee te dingen naar de nationale bouwprijs die op de Bouwbeurs volgend jaar wordt uitgereikt. Bij de vorige editie viel Comfortdak nog in de prijzen met een slim valbeveiligingssysteem voor het werken op hellende daken.

Vier jaar geleden gooide het bedrijf hoge ogen met de econok, een nokvorst met geïntegreerde zonneboiler. Toen de overheid de subsidie op duurzame energie kort daarop introk kostte die ontwikkeling de uitvinders van slimme dakproducten uit Zeist nog bijna de kop.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels