nieuws

Makrolon dekt atrium Italiaans winkelcentrum af

bouwbreed

darmstadt – Een ongewone puntige dakconstructie noemt Bayer Sheet Europe het atriumdak van het nieuwe winkelcentrum Il Borgo in het Italiaanse Napels. Dat was volgens de fabrikant uit het Duitse Darmstadt alleen mogelijk met de Makrolon-platen die Bayer Sheet maakt.

Een gewelfd puntdak dekt het atrium van Il Borgo af en strekt zich uit over het ongeveer 350 vierkante meter grote terras van een restaurant. Het geraamte van het dak is een filigrane constructie uit aluminium. In dit raamwerk zijn polycarbonaatplaten van het type Makrolon multi-IQ-Relax gevat. De afsluiting van de spitsbogen bestaat uit blauw gekleurd Makrolon uv blue. Het materiaal heeft een laag eigen gewicht zodat een raamwerk uit aluminium voldoende stevigheid biedt, zegt C. Santarelli, technisch coördinator van het bouwproject bij Bayer Sheet Europe in Italië.

Het atrium beschermt de gasten van het restaurant tegen weer en wind en vooral tegen de zon. De overdekte ruimte moest goed verlicht blijven, maar er mocht geen direct zonlicht in vallen om te voorkomen dat het in het atrium te warm wordt. Met deze voorwaarde viel de keuze al snel op het multi IQ van Makrolon. Dit materiaal laat licht door en weerkaatst het overgrote deel van de infrarode stralingswarmte en halveert zo bij een gelijkblijvende lichtinval de warmte-ontwikkeling. Met het gekleurde polycarbonaat in spitsbogen wordt de ruimte onder het dak gelijkmatig en aangenaam verlicht zonder slagschaduwen. De blauwe plaat veroorzaakt tevens lichteffecten op de terrassen en de wanden.

Santarelli moest een dak bedenken dat �luchtig� en stabiel tegelijk is. Het dak mocht niet vervormen door de warmte en wind en hagel weerstaan. De technisch coördinator van Bayer legt uit dat Makrolon een temperatuur tot 120 graden Celsius weerstaat. Bij brand blijft het materiaal onder de grenswaarden die aan de giftigheid van rookgas worden gesteld en druipt brandend niet af. De platen werden vlak op de locatie afgeleverd. Dakaannemer Tecno Coperture uit Cercola, die ook het ontwerp voor het puntdak maakte, versneedt het materiaal ter plaatse met conventioneel gereedschap in stroken tot 6 meter lang. Daarna werden de passtukken koud in vorm gebogen en gemonteerd. Bij elkaar vergde de realisatie van het dak ongeveer drie maanden.

Reageer op dit artikel