nieuws

Lingotto van Turijn

bouwbreed

Het aantal relatiegeschenken dat we tegen de afgelopen jaarwisseling op ons kantoor mochten ontvangen was overweldigend. Doordat we ook net een nieuw pand hadden betrokken betekende dat in sommige gevallen zelfs dubbele cadeaus. Ik moest eraan denken toen ik afgelopen vrijdag een boek ontving van een Amsterdamse projectontwikkelaar die zijn naam ontleend heeft aan de […]

Het aantal relatiegeschenken dat we tegen de afgelopen jaarwisseling op ons kantoor mochten ontvangen was overweldigend.

Doordat we ook net een nieuw pand hadden betrokken betekende dat in sommige gevallen zelfs dubbele cadeaus. Ik moest eraan denken toen ik afgelopen vrijdag een boek ontving van een Amsterdamse projectontwikkelaar die zijn naam ontleend heeft aan de Lingotto van Turijn. De Lingotto is de naam voor de oude Fiat-fabriek in deze Italiaanse stad. Het markante gebouw is de afgelopen decennia omgebouwd tot een multifunctioneel centrum van onschatbare waarde voor de stad. Het gebouw is overigens ook de plaats waar onze Nederlandse schaatsers hun successen boeken op de Olympische Spelen.

Het boek ging vergezeld van een brief. Na lezing van de brief dacht ik, wat moet ik nu met dit boek? Eerst had ik het niet door maar nadat het boek de vrijdagavond postselectie overleefde en ik pas zaterdagochtend, zo �sport-minded� als ik ben, doorhad welke link er lag tussen Turijn, de Winterspelen, de ontwikkelaar en het boek, raakte ik geïnteresseerd. De zaterdagavond las ik de eerste pagina�s en zondagochtend bladerde ik het boek aandachtig door. Toen zondagmiddag de 3000 meter voor de dames van start ging – ik zat klaar met het boek binnen handbereik – hoorde ik Mart Smeets zeggen: “Welkom in de Oval Lingotto”. Het was een mooi moment om mijn vrouw over het boek te vertellen. Ik toonde haar zelfs plaatjes en vertelde dat er in Nederland een ontwikkelaar is die vijf jaar bestaat en dat jubileum viert door een boek te versturen over het gebouw in Turijn dat dezelfde naam draagt als de ontwikkelaar. Zelfs mijn vrouw kan u nu vertellen wie deze ontwikkelaar is. En dat binnen drie dagen nadat het boek via de brievenbus ons leven in kwam. Als ik hier aan terugdenk word ik weer blij van relatiegeschenken. Word ik weer blij van het feit dat tussen ontwikkelaars en communicatieadviseurs de relatie gelukkig nog gevierd mag worden met een mooi boek als cadeau. Met pijn in mijn hart denk ik aan al die mensen die bij de overheid werken en het niet aan mogen nemen. Mensen, een mooi boek, wat is daar nu mis mee. En zolang iedereen het maar doet en degene die het ontvangt de integriteit bezit om het te zien als een aardigheidje, kan er toch weer veel? Ook tussen bouwers en de overheid?

Ik vind het zo zonde en ik leef zo mee met al die mensen aan overheidszijde die zelfs door hun bazen gedwongen worden de boeken terug te sturen naar deze Amsterdamse ontwikkelaar met een dikke brief erbij. “We mogen niks aannemen, wilt u daar in het vervolg rekening mee houden”.

Een ding hoop ik ook. Er komt ongetwijfeld een tijd dat ontwikkelaars hun aardigheidjes weer naar de overheid mogen sturen. Laat ze dan ons niet vergeten. We zijn dan wellicht een veel minder interessante doelgroep, maar in deze voor relatiegeschenken zo moeilijke tijd, zijn we u altijd dankbaar gebleven voor hetgeen u ons stuurde. Dat u dat nooit vergeet.

Reageer op dit artikel