nieuws

Lenz ligt dwars bij reorganisatie van Strabag

bouwbreed Premium

stuttgart – De invloedrijke Stuttgarter bouwfamilie Lenz ligt dwars bij de plannen Züblin vergaand te integreren in Strabag. Commissaris E. Lenz is naar de rechter gestapt om de in Keulen geïnitieerde reorganisatie te blokkeren.

De familie Lenz beschikt over 42,7 procent van de aandelen Züblin. In het recente verleden bevochten de Stuttgarters succesvol hun zelfstandigheid tegenover grootaandeelhouder Walter uit Augsburg. Na het faillissement van Walter Bau kwamen de kaarten echter anders te liggen en ontpopte de Oostenrijks-Duitse combinatie Bauholding Strabag zich als reddende engel.

Om slagvaardiger te kunnen opereren op de uiterst moeilijke Duitse bouwmarkt wil Strabag boekhouding en projectontwikkelingen vanuit Stuttgart overhevelen naar Keulen. In ruil voor het verlies krijgt Züblin burgerlijke en ingenieursbouw toegeschoven. In geld gezien zijn de Zwaben goed af omdat de omzet in het zuiden van Duitsland van 1,5 naar 2,1 miljard euro stijgt.

Commissaris Lenz heeft geen goed gevoel bij de aangekondigde veranderingen en vreest dat het oude vertrouwde bolwerk van Züblin gedegradeerd wordt tot slechts een filiaal van Keulen. Dezelfde soort sentimenten laaiden hoog op toen bouwmagnaat I. Walter om uit de geldzorgen te komen begin deze eeuw probeerde Züblin in te lijven.

In de Duitse bouw circuleren berichten als zou Strabag een bijzondere aandeelhoudersvergadering bijeen willen roepen om de opstandige commissaris Lenz op een zijspoor te zetten.

Reageer op dit artikel