nieuws

Leidse huurders mogen eigen gevel en huisindeling kiezen

bouwbreed

leiden – In de toekomstige wijk Nieuw Leyden mogen huurders straks zelf bepalen hoe hun huis eruit gaat zien.

Ze kunnen hun eigen gevel kiezen en mogen zelf de grootte van het huis en de indeling bepalen. Volgens A. Lippes van Woningcorporaties Portaal is het de eerste keer dat huurwoningen op deze manier worden ontworpen.

Lippes: “Het is in feite een soort legodoos. Huurders kunnen op internet of met een cd-rom op de computer bekijken hoe hun huis eruit ziet als ze kiezen voor een bepaalde gevel, aanbouw of indeling.”

Maandag begon de inschrijving voor de eerste 36 woningen. ” Het is nu nog een pilotproject, maar als dit werkt willen we 140 van de woningen die Portaal in de wijk gaat bouwen op deze manier gaan realiseren”. In 2007 moeten alle woningen zijn gebouwd.

Om te voorkomen dat huurders kiezen voor een indeling die een latere huurder niet wil, probeert Portaal om de indeling zo flexibel mogelijk te houden, zodat ze kan worden aangepast aan de wensen van een volgende huurder. “Uiteindelijk zijn er natuurlijk grenzen aan de mogelijkheden. We moeten sowieso aan alle bouw- en veiligheidseisen blijven voldoen”, stelt Lippes.

Hij verwacht dat de bouwkosten voor het project gelijk blijven. Voor de keuze van de aannemers is de corporatie gaan zoeken naar bouwers die dit al eens eerder hebben gedaan. Ook in andere steden zijn op kleine schaal pilots begonnen met een flexibele nieuwbouwwoning. Het ging hier wel altijd om koopwoningen.

Reageer op dit artikel