nieuws

Led-steen verlicht terrein op zonne-energie

bouwbreed

wijk bij duurstede – Jacs. Koopman uit Wijk bij Duurstede levert op zonne-energie werkende led-buitenverlichting met een armatuur in de vorm van een steen. In de steen zitten vier, acht of zestien leds. Hij is afgedekt met lichtdoorlatend polycarbonaat of superhard (boro) glas. Verschillende kleuren zijn hierbij mogelijk.

De buitenverlichting is energiezuinig, want het armatuur is uitgerust met en zonnecel, die zorgdraagt voor de benodigde elektriciteit. De steen werkt volledig autonoom; bijvoeding is niet nodig. De zonne-energie die overdag is verzameld laat de led�s �s avonds en �s nachts branden. Omdat de led-steen niet op het lichtnet behoeft te worden aangesloten is er minder installatiewerk nodig en zijn er dus minder kosten. Ook is de steen toepasbaar in situaties waar verlichtingsarmaturen niet of moeilijk zijn te installeren.

Jacs Koopman denkt aan gebruik in bijvoorbeeld steigers bij jachthavens, campings, parkeerterreinen, sportaccommodaties en parken.

De led-steen is in verschillende uitvoeringen op de markt gebracht. De uitvoering met de polycarbonaatafdekking is 10 vierkante centimeter groot en heeft vier led�s. Hij brandt 12 uur per nacht. Het glazen model kent twee afmetingen, 20 en 30 vierkante centimeter groot. Ze hebben acht respectievelijk zestien led�s. Volledig geladen branden deze modellen 50 en 30 uur. Er zijn bijpassende montagedozen beschikbaar. Alle led-verlichtingsarmaturen functioneren zonder problemen bij een omgevingstemperatuur van -25 graden tot plus 80 graden Celsius.

Reageer op dit artikel