nieuws

Kansen voor buitenlanders bij Olympische Spelen 2012

bouwbreed Premium

londen – Buitenlandse bedrijven krijgen alle kans om mee te dingen naar grote contracten voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen. “We gaan 4,5 miljard besteden aan de fysieke infrastructuur voor de Spelen en hopen dat dat geld profijt voor onze eigen economie oplevert. Maar dat betekent niet dat we een Buy British-campagne gaan voeren,” aldus minister T. Jowell van sportzaken.

De Britse bewindsvrouw sprak tijdens een conferentie voor het Britse bedrijfsleven over de kansen en contracten die de Olympische Spelen kunnen opleveren. Daarentegen pleitte de topman van de CBI, de Britse VNO-NCW, voor exclusiviteit voor nationale bedrijven. “Wij volgen de Europese aanbestedingsregels altijd naar de letter, terwijl de Fransen, Spanjaarden en Duitsers hun eigen bedrijven voorrang zouden geven.” Maar Jowell wil niet van de aanbestedingsregels afwijken en geeft buitenlandse bedrijven dezelfde kansen.

Het organiserend comité heeft een consortium van bedrijven aangewezen dat het gehele Olympische Park en de omringende infrastructuur zoals wegen, water- en rioolwaterleidingen en het landschap gaat ontwerpen. Het team bestaat uit het ontwerpbureau EDAW, architectenbureau Buro Happold, ontwerp- en planningconsultantie Arup, Foreign Office Architects, de ontwikkelaar van sportstadions HOK Sport en ontwerp- en adviesbureau Atkins. Een aantal partners, zoals EDAW en HOK Sport, is ook bij vorige Olympische Spelen betrokken geweest, terwijl HOK Sport het Palasport schaatsstadion voor de Winterspelen in Turijn heeft ontworpen en Foreign Office Architects onder meer het Bluemoon Hotel in Groningen tekende. De diverse stadions en het Olympische dorp voor de Spelen in Londen worden in een later stadium apart aanbesteed.

Reageer op dit artikel