nieuws

Interwand geeft controlepost Gaza mensvriendelijke uitstraling

bouwbreed

eibergen/tel aviv – Palestijnen die via de Gazastrook Israël in willen moeten in de nabije toekomst een controlepost passeren in de vorm van een terminal. De wanden van het gebouw worden geleverd door Interwand, Nederlands marktleider op het gebied van flexibele wandsystemen.

De zogenaamde Erez Terminal is een technologisch hoogstandje dat terroristen buiten de deur moet houden. Met de bouw van de controlepost is een bedrag gemoeid van ongeveer 1,5 miljoen euro. De eerste tunnel is in aanbouw en moet binnen drie weken zijn opgeleverd. Daarna worden de volgende tunnels gebouwd. Als het passantengebouw een succes wordt, zullen in de Gazastrook twee à drie vergelijkbare gebouwen verrijzen, zo maakt Interwand bekend. Op welke termijn dat zal gebeuren is vooralsnog niet duidelijk.

De terminal is ontworpen door Pelleg Architects. De wanden zijn in Eibergen gemaakt. Vervolgens zijn ze naar de Gazastrook verscheept. Daar worden ze opgebouwd door een plaatselijk bedrijf. “Het personeel van onze Israëlische partner is in Eibergen geweest. Ze hebben geleerd hoe ze ons systeem moeten opbouwen”, zegt Ger Bras, export manager van Interwand.

Bras spreekt van een mensvriendelijk systeem dat het mogelijk maakt personen en goederen probleemloos de grens te laten passeren. “Je kunt het vergelijken met een passagiersterminal op een luchthaven. Met dat verschil dat de controles scherper zijn. Voordat iemand aan het eind van een tunnel is, passeert hij vijf of zes sluizen met beveiligingspoortjes. Het systeem is een stuk vriendelijker dan wanneer mensen achter traliehekken moeten wachten totdat ze de grens mogen oversteken.”

Het gebouw is transparant en wordt modulair opgebouwd, zodat het uitgebreid kan worden. Bij de controles wordt visuele technologie toegepast. “Mensen met goederen of toeristen worden snel geïdentificeerd en efficiënt naar een van de andere tunnels verwezen”, aldus een toelichting van Interwand. Het bedrijf verwacht dat per uur 4000 mensen via de terminal de grens kunnen oversteken. De bediening van de beveiligingsapparatuur wordt niet door soldaten maar door burgers uitgevoerd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels