nieuws

Grondige aanpak centrumplein Eindhoven

bouwbreed Premium

eindhoven – Het 18-Septemberplein in het centrum van Eindhoven wordt grondig aangepakt. De gemeente vindt dat de huidige staat van het plein een negatieve invloed heeft op de beleving en kwaliteit van de binnenstad.

Het nieuwe plein is een ontwerp van het Italiaanse architectenbureau Fuksas.

Het 18-Septemberplein moet een open ruimte worden waar grote stromen voetgangers langskomen. Het plein wordt ook geschikt gemaakt voor evenementen. Onderdeel van het plein is nu nog een verkeersrotonde, maar omdat het plein al enige tijd is afgesloten voor gemotoriseerd verkeer wordt de rotonde vervangen door een T-splitsing.

Onder het plein is een fietsenstalling bedacht om het gebrek aan stalling in de stad te verminderen. De stalling biedt plaats aan bijna tweeduizend fietsen en bromfietsen. De gemeente verwacht dat bij de graafwerkzaamheden voor de fietsenstalling archeologische overblijfselen, waaronder een oude stadspoort, tevoorschijn zullen komen. Er wordt geprobeerd om deze structuren te integreren in de nieuwbouw.

De winkels op het plein worden ondergebracht in een nieuw bolvormig gebouw aan de oostzijde. Aan de westzijde verschijnt een tweede bolvormig gebouw. Het plein krijgt als afwerking een compositie van betonnen tegels en natuurstenen tegels, glaselementen en cortenstaal. Onder het plein wordt het stamriool vervangen en verlegd. Het project kost 12,4 miljoen euro en moet eind 2008 klaar zijn. Het werk wordt uitgevoerd door het Brabantse bedrijf Rasenberg.

Reageer op dit artikel