nieuws

Goede start belangrijk voor houten kozijn

bouwbreed

veenendaal – “Een houten kozijn kan wel degelijk tientallen jaren mee gaan. Maar dan moet het wel een goede start hebben.” Aldus Carel Doornenbal van TimmerSelekt uit Veenendaal, fabrikant van houten kozijnen, ramen, deuren en trappen.

Een goede start betekent volgens hem dat zowel de productie van het kozijn, als het verwerken op de bouwplaats aan een aantal voorwaarden moet voldoen.

“Door een slechte behandeling van het kozijn is het vaak al kansloos nog voor de bouw klaar is. Ook worden niet de juiste houtsoorten op de juiste plaats gebruikt. Duurzame houtsoorten zetten we alleen in op risicovolle plaatsen. Op andere plaatsen gebruiken we Europees vurenhout. Daarmee ontstaat een combinatiekozijn van Europees of tropisch hardhout en foutvrij Europees vurenhout.”

“Op de bouwplaats hebben kozijnen die in de grondverf zijn aangeleverd en als eerste worden gesteld, doorgaans veel te verduren. Aantasting van de grondverf is het gevolg”, zo schetst Doornenbal de bouwpraktijk. “Beglazing vindt vaak plaats bij vochtig weer en het aflakken gebeurt onder omstandigheden die erbarmelijk zijn voor de duurzaamheid.”

Doornenbal TimmerSelekt produceert daarom het zogeheten Rovu- of Savukozijn; op kwetsbare plaatsen, zoals de onder- en tussendorpel, en het onderste deel van de stijlen, is het kozijn van robinia (Rovu) of sapupira (Savu). Voor de overige delen, die veel minder onder zware weersinvloeden staan, past de fabrikant volhout gevingerlast vuren toe. De verbinding tussen de beide houtsoorten is een onverwoestbare vingerlas, terwijl de hoekverbindingen met een nieuwe lijm hoogwaardig zijn verlijmd.

Doornenbal: “Met het juiste hout op de juiste plaats en een just-in-time aanlevering verzekeren wij een optimale duurzaamheid van 10 tot 25 jaar. Omdat direct na de gevelafwerking de steigers weg kunnen, scheelt het de aannemer ook nog flink in de kosten. Tijdens de ruwbouw voorzien wij een stelkozijn van folie, zodat de gevel al in een vroeg stadium wind- en waterdicht is en in de afbouwfase wordt het kozijn volledig afgelakt en beglaasd aangeleverd.”

Reageer op dit artikel