nieuws

Geldstroom Wereldhave vooral naar buitenland

bouwbreed Premium

amsterdam – Wereldhave heeft de buik vol van Nederland. De beleggingsmaatschappij krijgt in eigen land onvoldoende kansen te investeren en steekt daarom haar geld liever in grote markten als Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Bestuursvoorzitter Gijs Verweij verwijt het kabinet al jaren achtereen geen beslissing te nemen over de ruimte die beleggingsmaatschappijen hebben op het gebied van de projectontwikkeling. “Als wij verouderd eigendom – dat al jaren in ons bezit is – willen opknappen, kunnen we het gebouw het beste van de hand doen aan een ontwikkelaar om het vervolgens maar weer terug te kopen. Zo is Nederland. Beleggingsmaatschappijen die zelf wat aan ontwikkeling doen, lopen grote risico�s jaren later grote problemen te krijgen met de belastingdienst”.

De onduidelijkheid is voor Verweij reden voldoende om zijn honderden miljoenen niet langer in Nederland te steken. “Wereldhave raakt het niet meer, ze rommelen maar wat raak. Wij gaan gewoon naar andere landen. Als je in Frankrijk 20 miljoen euro winst maakt, is verplicht de helft binnen twee jaar als dividend uit te betalen. In België krijg je een aanslag van de belastingen. Die duidelijkheid bestaat in Nederland niet”.

Met een financiële armslag van minstens 400 miljoen euro zoekt Wereldhave actief naar uitbreiding. Het vertrekpunt is een portefeuille vastgoed in exploitatie ter waarde van 2,3 miljard euro. Het eigen vermogen steeg vorig jaar met 8,6 procent naar 1,6 miljard euro. Topman Verweij zegt een duidelijke voorkeur te hebben voor nieuwbouwontwikkeling. Daarnaast wordt bestaand vastgoed aangekocht in regio�s waar de huren in de lift zitten.

Een voorbeeld van de kansen die Wereldhave pakt, is de ontwikkeling van een lap grond ter grootte van 48 hectare in de Texaanse stad San Antonio. Een bedrag van 160 miljoen euro stroomt naar die plek om stapsgewijs in vier jaar 1200 woningen, enkele kantoren en een hotel te realiseren. Dichter bij huis steekt de investeringsmaatschappij 120,1 miljoen euro in de ontwikkeling van bedrijvenpark Towers in de Britse stad Manchester. In een landschappelijke omgeving even ten zuiden de industriestad, verrijzen negen gebouwen met gezamenlijk 27.084 vierkante meter kantooroppervlak.

Wereldhave noteert over 2005 een winst van 201,2 miljoen euro. Het directe resultaat uit de huren bedraagt 116,5 miljoen euro. De resterende 84,7 miljoen stamt van herwaarderingen. Het aandeel van het Nederlandse vastgoed daalde vorig jaar van 18 naar 16 procent. Ons land wordt inmiddels voorbijgestreefd door Finland (19 procent), Groot-Brittannië en de Verenigde Staten (beide 18 procent).

Het vastgoed van Wereldhave bestaat voor 48 procent uit kantoren. Vooral in de Verenigde Staten, Spanje en Frankrijk drukken de kantoren een zwaar stempel. In België en Finland daarentegen domineren de koopcentra. De winkels maken 41 procent uit van het bezit aan onroerend goed.

Reageer op dit artikel