nieuws

Euroborg eist geld van afvallige klant

bouwbreed

groningen – De Groningse vastgoedonderneming Hanzevast heeft een miljoenenclaim ontvangen van de bouwers van het stadioncomplex Euroborg in de stad Groningen. De bouwers, verenigd in de ontwikkelingscombinatie G4, accepteert niet dat Hanzevast weigert 6000 vierkante meter kantoorruimte bij het stadion af te nemen omdat het kwaliteitsniveau onvoldoende zou zijn.

Volgens directeur Marien van Middelkoop van de ontwikkelingscombinatie lagen de specificaties echter vast in de intentieovereenkomst die voor de koop is gesloten. “Deze vooroverkomst verplicht om af te nemen. Hanzevast wilde vervolgens een luxer niveau en dat kan wel, maar dan moet er wel worden betaald.”

Hanzevast zou de ruimte kopen om hem op de huurmarkt aan te bieden. Volgens woordvoerder Bernadette Dijs van Hanzevast moet de combinatie G4 maar op zoek gaan naar een andere huurder of koper. Het moet, zo meent ze als kenner van de Groningse vastgoedmarkt, geen probleem zijn die te vinden.

Over het conflict stelt ze: “Wij zijn vorig jaar een intentieovereenkomst aangegaan voor de koop van 6000 vierkante meter kantoorruimte. Maar vervolgens stagneerden de onderhandelingen over het opleveringsniveau.”

De kritiek richtte zich op onder meer de afwerking en kwaliteit van het sanitair, de situering ten opzichte van de parkeergarage, de binnenklimaatregeling en de ruimte tussen de kantoren en het stadion. “Aan onze specificaties bleken ze niet te kunnen voldoen.”

Van Middelkoop bestrijdt dit. “Nu de kantorenmarkt ook in Groningen wat slechter is geworden, wil Hanzevast blijkbaar een wat luxer niveau aanbieden”, constateert hij. “Dat mag, maar niet over onze rug. Die 4 miljoen is volgens onze berekening de schade die wij lijden doordat Hanzevast niet afneemt.”

De schadeclaim betekent de aanzet voor een nieuw hoofdstuk in in de perikelen rond Euroborg. “Wij hebben de dagvaarding inderdaad ontvangen”, bevestigt Dijs de wending in het conflict. Hanzevast blijft er echter bij, zo stelt ze, dat het in dit geval mag afhaken als niet aan zijn eisen wordt voldaan.

De combinatie G4, opgericht door destijds Ballast Nedam, Volker Stevin, HBG en BAM/NBM, denkt daar anders over. Van Middelkoop ziet de oplossing in het alsnog doorgaan van de koop. “Dan hoeven ze die 4 miljoen niet te betalen.”

Inmiddels heeft FC-groningen als eerste gebruiker het Euroborg-complex ingewijd. Dat gebeurde vorige week met de thuiswedstrijd tegen Heerenveen. Het voetballen blijkt de Groningers er in elk geval goed af te gaan want de wedstrijd werd met 2-0 gewonnen. vandaag opent als tweede gebruiker een casino zijn deuren.

Reageer op dit artikel