nieuws

Enorm billboard onttrekt Leids Gat aan zicht

bouwbreed Premium

leiden – Met een gigantisch billboard is sinds gisteren in het centrum van Leiden wat in de volksmond het Gat wordt genoemd, aan het zicht onttrokken.

Recht tegenover uitgang aan de stadszijde van het Centraal Station staat nu een schutting van 15 meter hoog en ruim 90 meter lang.

Op het billboard staat een boekenplank afgebeeld met ruggen van boeken die allemaal iets met Leiden van doen hebben. De zijkanten kunnen worden gewisseld om te gebruiken voor agenda�s, aankondigingen en dergelijke te doen en mogelijk als projectiescherm voor een openluchtbioscoop. Het billboard kost de gemeente 180.000 euro.

Wethouder R.Hillebrand vindt het “niet erg” want het project Leiden Centraal, dat een groot deel van de stationsomgeving omvat, heeft tot nu toe 3,5 miljoen euro minder gekost dan aanvankelijk was begroot.

De reden dat het billboard is geplaatst is het jarenlange getouwtrek tussen de gemeente en projectontwikkelaar R.van der Putte. Deze zou een appartementencomplex bouwen op deze locatie. Maar toen dat veel te lang duurde, trok de gemeente de eerder afgegeven bouwvergunning in.

Onteigeningsprocedure

“We geloven er allang niet meer in”, aldus Hillebrand. “De gemeente is een onteigeningsprocedure begonnen en het kan wel drie jaar duren, voordat het tot een uitspraak komt. En al die tijd zit de entree van Leiden met een bouwput waarmee niks gebeurt. Het regende dan ook klachten, van inwoners en winkeliers.”

De gemeente Leiden heeft – om eventuele problemen te vermijden – de schutting op gemeentegrond gezet. De palen van 25 meter lang zijn 10 meter de grond in getrild. Op de grond is een �schoprand� van 3 meter hoog heengezet en daarboven hangt het doek van 12 meter hoog.

Reageer op dit artikel