nieuws

Doorwin-directie ergert zich aan gedraal van Surinaamse regering

bouwbreed Premium

paramaribo – De directie van ramen- en kozijnenfabrikant Doorwin is met lege handen teruggekeerd naar Nederland, nadat de onderhandelingen met de Surinaamse regering over de overname van Bruynzeel Suriname Houtmaatschappij (BSH) tegen alle verwachtingen in nog niet het gewenste resultaat hadden opgeleverd.

De ministerraad heeft te kennen gegeven niet akkoord te gaan met de inhoud van de letter of intent. Volgens een regeringswoordvoerder zijn er enkele fundamentele en principiële bezwaren. Doorwin-directeur J. Kersten toonde zich duidelijk gepikeerd over het gedraal aan Surinaamse zijde. “Ik had verwacht te kunnen vertrekken met getekende papieren. Uiterlijk 17 februari zal er wat ons betreft een definitieve knoop aan Surinaamse zijde moeten worden doorgehakt. Daarna willen we hier alleen maar komen om te tekenen. Niet om te onderhandelen.”

Doorwin is bereid een bedrag van tussen de een en vijftien miljoen dollar neer te tellen voor de nagenoeg failliete staatsonderneming. De definitieve hoogte van het bedrag is afhankelijk van de winst die binnen afzienbare tijd gemaakt kan worden. Daarnaast zal het bedrijf 11,2 miljoen dollar aan schulden overnemen en zal zo�n 25 miljoen dollar worden geïnvesteerd om Bruynzeel nieuw leven in te blazen en te moderniseren. De circa driehonderd werknemers zullen vooralsnog hun baan behouden.

“Doorwin heeft in de afgelopen vijf jaar acht overnames gedaan. De acquisities voor deze overnames gezamenlijk hebben minder lang geduurd dan nu met Bruynzeel het geval is”, aldus een geïrriteerde Kersten. “We zijn hier al een maand of zes mee bezig. Hoe langer men wacht, hoe minder het bedrijf waard wordt en hoe lager dus ons bod zal zijn.”

Appel en ei

Kersten ergert zich bovendien aan de hetze die vanuit het Surinaamse bedrijfsleven wordt gevoerd tegen de mogelijke verkoop van Bruynzeel aan zijn bedrijf. In de media wordt gesuggereerd dat Doorwin probeert de verwaarloosde boedel voor een appel en ei binnen te halen, terwijl lokale ondernemers die belangstelling hebben getoond doelbewust door de regering buiten de deur worden gehouden. “Ze beschuldigen ons ongefundeerd dat wij niet goed zouden zijn voor Suriname. Er is een sfeer gecreëerd van hou die buitenlanders buiten de deur. Andere potentiële kopers van wie de bieding niet goed genoeg was of die zijn afgewezen omdat ze onvoldoende kennis in huis hebben, moeten hun verlies gewoon accepteren in plaats van te proberen de publieke opinie te beïnvloeden door het verstrekken van onjuiste informatie.”

Reageer op dit artikel