nieuws

Dijken bij Maeslantkering mogelijk hoger en sterker

bouwbreed

den haag – De dijken achter de Maeslantkering moeten mogelijk worden versterkt en verhoogd. De kans dat de kering faalt om te sluiten, wordt te groot geacht.

Dat blijkt uit antwoorden van staatssecretaris Schultz (water) na vragen van het CDA, de PvdA en GroenLinks over de faalkans van de Maeslantkering. Die zou een op de tien keer weigeren om te sluiten. Dit terwijl men er bij de ontwerpfase vanuit ging dat dit maximaal eenmaal op de duizend keer zou voorkomen.

Volgens Schultz sluit de kering momenteel van de 25 sluitvragen een keer niet. Zij streeft er naar om voor oktober van dit jaar de kans van het niet-sluiten terug te brengen van 1:10 naar 1:100. Volgens het ministerie het maximaal haalbare. Ze sluit daarom niet uit dat er achter de Maeslantkering maatregelen getroffen moeten worden. Dat zou een versterking en verhoging van de dijken betekenen om de mensen in de regio Rotterdam en het industrieterrein Botlek goed te kunnen beschermen tegen hoogwater.

De Tweede Kamer reageert verontrust en wil op zeer korte termijn een stevig onderhoud met de staatssecretaris. “Schultz heeft wat uit te leggen als ze zegt dat de dijken mogelijk onder handen genomen moeten worden”, aldus PvdA-kamerlid Boelhouwer.

Reageer op dit artikel