nieuws

Dekker struikelt over eigen huurbeleid

bouwbreed

den haag – De Tweede Kamercommissie van Volkshuisvesting heeft gisteren de vloer aangeveegd met het huurbeleid van minister Dekker. De parlementariërs waren vooral kritisch over de plannen van de bewindsvrouw om de huurstijging deels aan de woz-waarde te koppelen.

Kern van Dekkers plannen is de indeling van het Nederlandse woningbestand in drie soorten huurwoningen. De bewindsvrouw wil op basis van de waarde die bepaald wordt aan de hand van de wet onroerende zaakbelasting (woz), een onderscheid maken tussen geliberaliseerde en gecontroleerde woningen. Daarnaast is er ook een overgangsgebied waar één op de vijf woningen in terecht komt.

Dekker moet haar huiswerk overdoen en komt met onderbouwde cijfers die na de krokusvakantie in de kamercommissie worden besproken.

“De minister moet inzien dat niemand dit beleid wil. De kamer niet, de gemeenten niet en de woningbouwcorporaties niet”, stelt Tweede Kamerlid Staf Depla van de grootste oppositiepartij PvdA. Volgens Depla zorgen de plannen van Dekker niet voor de gewenste doorstroming op de huurmarkt en zorgt het beleid eerder voor een daling dan een stijging van de woningproductie

Het CDA deelt de zorgen van de linkse partijen die vrezen voor splitsing van de Nederlandse steden in arme en rijke wijken, maar rekende de minister af op de procedure die zij in gedachten heeft voor de introductie van het nieuwe huurbeleid. “Ik zou de minister heel graag willen begrijpen, maar er is een scala aan onduidelijkheden”, legt CDA-kamerlid Bas Jan van Bochove de vinger op de gevoelige plek.

Dekker wil per 1 juli 2006 verhuurders in staat stellen om hun beleid aan te passen, maar zij wil pas op 1 januari 2007 de verdeling van de woningen bekendmaken over de drie verschillende marktsegmenten. Van Bochove vindt dat huurders door de verschillende introductiedata onnodig lang in onzekerheid worden gehouden.

Reageer op dit artikel