nieuws

De doorgeleerde

bouwbreed

De mensen die ervoor hebben doorgeleerd zijn het inmiddels allemaal met elkaar eens. Unaniem weten ze dat het economisch beter gaat in ons land. Nederland laat de donkere economische jaren achter zich, zegt Rabo-econoom Martin van Oijen. Nu de grootste onzekerheden rond de hervormingen van het zorgstelsel zijn weggenomen en iedereen dus weet as usual […]

De mensen die ervoor hebben doorgeleerd zijn het inmiddels allemaal met elkaar eens. Unaniem weten ze dat het economisch beter gaat in ons land.

Nederland laat de donkere economische jaren achter zich, zegt Rabo-econoom Martin van Oijen. Nu de grootste onzekerheden rond de hervormingen van het zorgstelsel zijn weggenomen en iedereen dus weet as usual bedonderd te zijn door dit kabinet, durven de mensen weer geld uit te geven.

Gelukkig vergeten ze niet om eventuele potentiële tegenvallers te vermelden, zoals de dollarkoers en de olieprijzen. Ook terroristische aanslagen werken negatief uit, maar de mate waarin hangt af van de plaats waar de aanslag wordt gepleegd. Dat zeggen ze op het moment dat de eerste blauwe enveloppen in de bus rollen als aanloop naar de aanslagen van onze nationale belastinggaarder.

Gelukkig zijn ze aan gene zijde van de Atlantische Oceaan nog dommer. Zo schiet vice-president Dick Cheney een grote contribuant aan de verkiezingskassen van hem en Bush maar eens een schot hagel in zijn lijf.

Ben Bernanke, het is even wennen om hier niet langer Alan Greenspan neer te zetten, heeft zijn eerste beleidsrede gehouden. Wat iedereen al verwachtte, omdat hij dat al eerder had gezegd, zal hij nauwelijks afwijken van het beleid van zijn voorganger. Dus gebruikt hij het rentewapen zowel voor de inflatie als voor het sturen van de economische groei.

Het wachten is nu op de eerste keer dat hij kritiek uit op het gat in de hand van George W. Bush die het tekort alleen maar hoger laat oplopen. Als er iets de wereldeconomie instabiel maakt, is dat het wel.

Geen wonder derhalve dat de beleggers vooral kijken naar de tastbare wereld van staal en

beton. De staalsector is logisch omdat die in beweging is door het agressieve beleid van Lakshmi Mittal.

Binnen de bouw blijft het echter verbazen. Zo pakte BAM er in een week tijd zo�n 11 procent bij op 83,35 als slotkoers op

donderdag. De winstpakkers deden het aandeel vrijdag weer licht dalen. Ballast Nedam en Heijmans deden het minder wild, maar stegen wel iets. Dat kan in de toekomst sneller gaan als de beleggers maar willen luisteren naar de doorgeleerden.

Die weten te vertellen dat in het bedrijfsleven de ommekeer ook te zien is. Het producentenvertrouwen groeit flink, investeringen nemen toe en multinationals als Shell en DSM behalen de hoogste winsten ooit. De niet doorgeleerde belegger was daar niet van onder de indruk.

Reageer op dit artikel