nieuws

Corporaties Noord-Brabant verdubbelen nieuwbouw

bouwbreed

De drie grootste corporaties van Noord-Brabant hebben hun nieuwbouwbudget voor de komende vier jaar met 80 procent uitgebreid. Dat is bijna een verdubbeling in vergelijking met vorig jaar, zo blijkt uit onderzoek van Cobouw.

Voor de periode 2005-2009 hadden de drie grootste corporaties van Noord-Brabant nog een bouwbudget van 853 miljoen euro in de boeken staan. Een jaar later begroten de sociale huisvesters in de provincie de nieuwbouwuitgaven op 1,5 miljard euro.
De spectaculaire groei is te danken aan de fusie tussen de nummers één en twee van 2005: Hertog Hendrik van Lotharingen (Hhvl) en SWS. Het Eindhovense duo bundelde in 2006 de krachten waardoor Woonmaatschappij Maasland tot de Brabantse topdrie doordrong. De sociale huisvester wil tot en met 2010 meer dan 350 miljoen euro aan nieuwbouw uitgeven.
De Brabanders laten de concurrentie ver achter zich. Op nummer twee staat de provincie Groningen waar het nieuwbouwbudget van de drie grootste sociale huisvesters met 50 procent toenam. In het noorden is het in de provinciehoofdstad Groningen actieve Neijstee verantwoordelijk voor de sterke toename van het nieuwbouwbudget. De corporatie breidde het budget voor de komende vijf jaar met 83 procent uit naar 641 miljoen euro.
De Groningse buurprovincies Drenthe en Friesland doen het aanzienlijk minder goed. In tegenstelling tot groei, schrijven de corporaties daar juist een daling van het bouwbudget van 8 procent in de boeken.
De negatieve ontwikkeling van het bouwbudget komt voor rekening van Woonconcept en Wooncom. Het tweetal verlaagde de bestedingen aan nieuwbouw respectievelijk met 21 en 10 procent. Het gevallen gat wordt enigszins goed gemaakt door Woningbeheer Assen dat het nieuwbouwbudget juist met bijna 50 procent opschroefde naar 181 miljoen euro.
De Friese Corporatie stelt het nieuwbouwbudget fors naar beneden bij van 200 miljoen euro voor de periode 2005-2009 naar 50 miljoen voor de periode 2006-2010. Nieuw Wonen Friesland en Corporatieholding Friesland compenseren het verlies met forse uitbreidingen, maar kunnen een daling van het totale budget in Friesland niet voorkomen. In 2005 rekenden de drie grootste sociale huisvesters in de provincie nog met een nieuwbouwbudget van 832 miljoen euro, in 2006 is daar nog slechts 769 miljoen euro van over.
Van de randstedelijke provincies presteert Utrecht het slechtst. De drie grootste corporaties in de provincie breidden hun budget met 14 procent uit naar 1,3 miljard euro. Noord-Holland en Zuid-Holland zijn met een budgetgroei van een kwart te vinden op respectievelijk de vierde en vijfde plaats.
Zie grafiek 1 en 2.

Reageer op dit artikel