nieuws

Corporatie Standvast houdt Volksbelang hoog

bouwbreed

nijmegen – De negentiende-eeuwse woonbuurt Oud-Volksbelang in Nijmegen met 137 woningen wordt vernieuwd maar daarvan zal aan de buitenkant niets te zien zijn. Maar woningcorporatie Standvast bouwt achter de beschermde voorgevels compleet nieuwe woningen.

De kosten zijn volgens Johan Bombach, manager van het projectbureau van Standvast, vergelijkbaar met die van volledige sloop en nieuwbouw. Handhaving van het karakteristieke uiterlijk van de buurt, met de status van beschermd stadsbeeld, geniet dan veruit de voorkeur. Maar gezien de verouderde bouwkundige staat en de brandveiligheid moet er wel wat gebeuren, stelt Bombach.

Het vrijkomen van twee met de tuinen aan elkaar grenzende woningen vormde het startsignaal voor een destructieve proefrenovatie. De ontmanteling moest informatie opleveren over de staat waarin de woningen verkeren en, zoals vaker bij oude panden, leverde dit nogal wat verrassingen op, die de noodzaak van ingrijpen des te helderder maakten.

Brandwerend

“Het casco bleek slechter dan we dachten. Hierdoor werd ons duidelijk dat opknappen geen optie is. Als een aantal wanden zou worden verwijderd voor een andere indeling, zouden de overblijvende muren instabiel worden. Verder bleek dat de bouwmuren, die de woningscheidende wand vormen, volledig, tot op de begane grond, halfsteens waren. Voor de vereiste brandwerendheid is dat onvoldoende. Ook de oplegging van de balken kon echt niet meer. Ze liepen gewoon door. Er zaten veel gaten en kieren in de bouwmuren, met name ter hoogte van de balkoplegging, waardoor ze in plaats van brandwerend eerder een schoorsteen naar de ernaastgelegen woning vormden.”

De huizen staan in een van de meest gewilde delen van Nijmegen, in de wijk Altrade in Nijmegen-Oost. Met de binnenstad dichtbij en de bossen op loopafstand “is het een perfecte plek; zeg maar een gouden locatie”. Verkoop zou de corporatie financieel het meest opleveren. “Maar”, onderstreept Bombach, “Standvast wil ook in deze omgeving sociale huurwoningen blijven aanbieden.”

Deze oudste nog bestaande sociale huurwoningen van Nijmegen blijven hun oorsprong trouw. Een initiatief van een aantal notabelen om minderbedeelde stadgenoten aan een goede woning te helpen, leidde tot het project, dat in 1895 werd opgeleverd.

De woningen zouden lucratief te verkopen zijn aan studenten en starters, weet Bombach, maar ook gezien de staat van de woningen wordt dit niet verantwoord gevonden. De kopers zouden worden opgezadeld met woningen met onacceptabele risico�s en hoge opknapkosten terwijl, is de vrees, de stad te maken krijgt met een onveilige en verpauperende wijk. En zoiets past ook niet in de sociale doelstellingen van de corporatie.

De twee proefwoningen zijn inmiddels gesloopt en opnieuw teruggebouwd. Ze vallen niet op in hun rijtje; voorbijgangers zien het verschil niet met de oude huizen.

Bij de ene is zowel de voorgevel als het oude dak behouden. Bij de andere is alleen de voorgevel nog origineel. De dakbalken werden losgezaagd en vervangen. Bij de woning waar de balken zijn behouden, zijn deze brandwerend ingepakt met gipsplaten. Daarnaast werden voor de halfsteens bouwmuren dragende metalstud-wanden geplaatst. Het is een manier die technisch voldoet, maar verder niet meer zal worden toegepast. Alle halfsteens bouwmuren worden bij de gelijktijdige aanpak van een rijtje huizen gesloopt, net als de daken. Achter de voorgevel verrijst dan een hele nieuwe woning, die zo weer honderd jaar mee kan.

Hoewel ze met gemiddeld 270 kubieke meter woonruimte ook volgens hedendaagse normen niet extreem krap zijn, worden de nieuwe woningen onopvallend toch zo�n 50 kubieke meter groter gemaakt. Met twee of drie slaapkamers zijn ze geschikt voor kleine gezinnen en een- en tweepersoonshuishoudens.

Van de in totaal 137 panden blijven er 11 intact; dat zijn de huizen die in verband met oorlogsschade na de Tweede Wereldoorlog werden herbouwd. “Deze zijn bouwkundig van veel betere kwaliteit en hoeven alleen te worden gerenoveerd. Het blijven met 400 kubieke meter nog steeds de grootste woningen.

De hele vernieuwingsoperatie wordt uitgevoerd in een bouwteam in samenwerking met architectenbureau Braaksma & Roos uit Den Haag en aannemer Giesbers-Wijchen Bouw uit Wijchen. Het werk gebeurt in twee fases. De eerste start op 1 juli volgend jaar en duurt tot mei 2008. De tweede volgt in het najaar van 2008, de oplevering hiervan is voorzien in 2009.

�De huizen staan op een

gouden locatie�

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels