nieuws

Coolsingeltoren verdrongen door drie kleine torens

bouwbreed Premium

rotterdam – Ontwikkelaars Bouwfonds MAB en BPF Bouwinvest onderzoeken een herstart van de bedachte ontwikkeling op de Luxorlocatie in hartje Rotterdam. In plaats van één wolkenkrabber, willen de ontwikkelaars drie kleinere torentjes bouwen met ruimte voor horeca, kantoren en een theaterzaal.

Het nieuwe plan voorziet in torens van 80 tot 130 meter, verspreid over een gebied dat wordt begrensd door Coolsingel, Stadhuisplein en Kruiskade. Eén ervan krijgt middeldure koop- en huurappartementen, de andere twee krijgen een kantoorbestemming. Net als in het oude bouwplan is ruimte voorzien voor een theater met ongeveer zeshonderd plaatsen en voor winkels in de plint.

Volgens het originele plan had op de locatie de hoogste kantoortoren van Nederland moeten verrijzen. De ontwikkelaars wisten echter onvoldoende huurders te vinden voor de 62.000 vierkante meter vloeroppervlak in de 185 meter hoge Coolsingeltoren. Ook toen ruimte werd gemaakt voor woningen in de helft van het gebouw bleek de interesse onvoldoende.

“Door het programma te splitsen in drie bouwdelen is het project makkelijker haalbaar”, meent M. Molsbergen van Bouwfonds MAB. “Op deze manier hoef je niet alle functies in één keer zeker te stellen.” Volgens hem kan het oude plan, dat jaren in ontwikkeling is geweest, altijd later nog van pas komen op een andere plek.

De verwachting is dat de bouwkosten van een in drieën opgedeeld plan gunstiger kunnen uitvallen. Bij de gewijzigde planopzet zou een tweelaagse ondergrondse parkeergarage en een traditionele fundering volstaan, in het oude plan was een vijflaagse parkeergarage binnen een wandendakconstructie voorzien.

De bouw kan voorlopig nog niet beginnen, omdat het gemeentebestuur onlangs 1,6 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld om het oude Luxortheater op te knappen, zodat het weer voor drie jaar geschikt wordt voor voorstellingen. Het Luxor is een van de gebouwen die moeten worden gesloopt voor de plannen.

Reageer op dit artikel