nieuws

Computer krijgt geen ingevingen

bouwbreed Premium

De beslissing �wel of niet sluiten� van de Maeslantkering wordt bepaald door een computersysteem, het Beslis en Ondersteunend Systeem (BOS). Het systeem waarborgt betrouwbaarheid en veiligheid door het tijdig sluiten van de kering als dat voor de veiligheid van het achterland noodzakelijk is en door het beschermen van de kering zelf. Bij een sluiting geeft […]

De beslissing �wel of niet sluiten� van de Maeslantkering wordt bepaald door een computersysteem, het Beslis en Ondersteunend Systeem (BOS). Het systeem waarborgt betrouwbaarheid en veiligheid door het tijdig sluiten van de kering als dat voor de veiligheid van het achterland noodzakelijk is en door het beschermen van de kering zelf. Bij een sluiting geeft BOS commando�s aan het Besturingssysteem Stormvloedkering Nieuwe Waterweg (BES). BES voert de commando�s van BOS uit zonder tussenkomst van het beherend personeel. Uit informatie van Rijkswaterstaat blijkt voor dit systeem gekozen te zijn vanwege de mogelijk grote gevolgen van onoordeelkundige opdrachten bij een handmatige bediening. Onderbreken van de sluiting kan bijvoorbeeld tot te grote verticale bewegingen van de drijvende deuren leiden. Als een mens de beslissing �wel of niet sluiten� moet nemen, is de kans op fouten vele malen groter dan bij een beslissing door een computer. Een computer volgt procedures, krijgt geen ingevingen en is niet onder de indruk van welke slechte omgevingscondities dan ook.

Als BOS sluiting overweegt, worden minimaal 8 uur van tevoren de operatieleiders en storingsploegen opgeroepen. Bij een sluiting moeten namelijk wel mensen in de buurt zijn om in te grijpen als iets mis mocht gaan.

Reageer op dit artikel