nieuws

Comfort Circle combineert koeling en verwarming

bouwbreed Premium

utrecht – Koelen en verwarmen met hetzelfde plafondtoestel. Biddle ontwikkelde daarvoor de Comfort Circle. Het bedrijf uit Kootstertille construeerde ook een energiezuinig hybride luchtgordijn. Dat toestel komt volgens de fabrikant in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek.

De Comfort Circle is bedoeld voor onder meer kantoren en winkels. Het zogeheten cassettetoestel meet 60 of 90 centimeter in het vierkant en heeft een inbouwhoogte van 30 centimeter. Het apparaat is geschikt voor plafondhoogtes van 2 tot 3,5 meter. Het toestel van 60 centimeter in het vierkant bedient tot 100 vierkante meter ruimte; dat van 90 centimeter maximaal 200 vierkante meter. In de berekening van Biddle zorgt de Comfort Circle ook voor een financieel aantrekkelijk klimaat. Eén toestel verwarmt, koelt, combineert verwarming met koeling en verwarmt met ventilatie, afhankelijk van de uitvoering. Gebouwen kunnen daardoor met minder installaties toe.

Een ronde uitblaasplaat verdeelt de lucht in de ruimte. Een lage luchtsnelheid is voldoende voor de dieptewerking en de recirculatie. Het toestel verwarmt en recirculeert via de onderzijde. Zo wordt alleen de lucht onder het plafond verwarmt. Het uitblaasrooster van toestellen die verwarmen en koelen hebben een ring die automatisch de uitblaasopening voor verwarmen en koelen kiest. Zo ontstaat in beide situaties de juiste dieptewerking.

Uitblaashoek

Toestellen die alleen verwarmen of koelen hebben een vast ingestelde uitblaashoek. Biddle levert alle Comfort Circles stekkerklaar. De gebruiker kan met flexibele kanalen zelf de ventilatie-aansluitingen bepalen. Een scharnierend roosterpaneel maakt alle componenten bereikbaar.

Het hybride luchtgordijn is een variant op de luchtgordijnen die Biddle aanbiedt in de serie CA. Het toestel verwarmt de lucht met water en een elektrisch element. De fabrikant noemt het apparaat geschikt voor lage watertemperaturen. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt in combinatie met een warmtepomp. Zodra het water beneden een bepaalde temperatuur zakt komt het elektrische element in bedrijf. De temperatuur van de uitgeblazen lucht blijft zo altijd hetzelfde. Senter Novem merkt het toestel sinds januari aan als energiezuinig luchtgordijn.

Reageer op dit artikel