nieuws

BSL breidt programma boutkoppelingen uit

bouwbreed

geldrop – BSL Europe uit Geldrop breidt het programma gesmede boutkoppelingen uit met onder meer een koppeling die steigerbuizen verankert aan stalen H- of I-profielen.

Voor Nederland is de balkkoppeling voor stalen profielen nieuw, zegt BSL; in de Verenigde Staten verkoopt de Geldropse leverancier de beam clamp oftewel IPN-koppeling naar eigen zeggen met containers tegelijk omdat daar meer in staal wordt gebouwd. Met de koppeling kan uit steigerbuizen een randbeveiliging worden gevormd. Met Aboma/Keboma wil BSL binnenkort nagaan of er voor deze toepassing van de koppeling een nieuwe richtlijn moet komen.

Nieuw is ook een koppeling waaraan een 50 millimeter lange M14-bout is gelast om bouwliften te verankeren. BSL voegde aan het programma ook thermisch verzinkte kruis-, draai- en laskoppelingen toe. Die zijn bedoeld voor gebruik op de standaard steigerbuis van 48,3 millimeter. Afhankelijk van de uitvoering hebben deze koppelingen oogbouten en flensmoeren of vaste T-bouten. De Geldropse leverancier biedt verder kruis- en draaikoppelingen aan als verloopkoppeling voor afwijkende buismaten zoals 42 en 60 millimeter.

Nederland gebruikt tot nog toe weinig boutkoppelingen en geeft de voorkeur aan spiekoppelingen, constateert BSL. Die voorkeur doet zich in mindere mate ook in Groot-Brittannië en Canada voor. De rest van de wereld gebruikt boutkoppelingen voor het opbouwen van een traditionele steiger.

Voorstellen

Om de afzet van boutkoppelingen in Nederland te vergroten probeerde BSL de verkeerstechniek voor dit product te interesseren. Ook daar worden permanente en tijdelijke installaties met steigerbuisachtige constructies opgebouwd. De boutkoppeling genereert in deze sector wel wat belangstelling, zij het beduidend minder dan de leverancier hoopte. De reden dat BSL de boutkoppeling nog een keer en met meer nadruk wil voorstellen.

De Geldropse leverancier produceert de boutkoppelingen zelf in een automatische fabriek in India. Omdat het bedrijf zelf produceert zegt BSL makkelijk boutkoppelingen volgens klantenspecificatie te kunnen maken en doet dat op verzoek ook op exclusieve basis. De gesmede boutkoppelingen voldoen aan onder meer de normen BS1139-1982, EN74 en AS1576.2-1991.

Reageer op dit artikel