nieuws

Britse bouwvakbonden eisen loonstijging van 60 procent

bouwbreed Premium

londen – De Britse bouwvakbonden eisen dat de basislonen voor de komende drie jaar met in totaal 60 procent omhoog gaan.

Bovendien willen ze een verkorting van de werkweek tot 37 uur, twee extra vakantiedagen, een verhoging van de toeslag voor ploegendiensten van 14 naar 22 procent en van die voor nachtdienst van 25 naar 33 procent en een betere pensioenregeling.

De werkgevers willen voorlopig niet verder gaan dan loonsverhogingen van 3, 3,1 en 3,3 procent voor de komende drie jaren en wijzen alle andere eisen af.

Hoewel de Britse bouw geen algemeen verbindende cao kent, maken de sociale partners wel afspraken die gelden voor 600.000 werknemers.

Vooral de grote bouwbond Ucatt heeft zware eisen op tafel gelegd. De bond weet zich gesteund door het feit dat er nog steeds een groot tekort aan bouwvakkers bestaat, dat nu vooral door werknemers uit de nieuwe EU-landen wordt opgevuld. Algemeen secretaris Alan Ritchie: “De bouwsector maakt al tien jaar een stabiele groei door, maar oude problemen zoals het tekort aan vakkrachten en werkomstandigheden zijn nog steeds niet opgelost. Wij willen nu verandering.”

De partijen gaan op 2 maart opnieuw om de tafel zitten.

Reageer op dit artikel