nieuws

Bouwen aan de bouw wil door na pilot

bouwbreed

leeuwarden – De samenwerkende bouwbedrijven in Friesland willen doorgaan met het project Bouwen aan de bouw (BadB), dat drie jaar geleden werd opgestart om personeelsgebrek in de bouw in Friesland terug te dringen. Op 31 december 2005 liep de pilot af. De provincie en het samenwerkingsverband Noord-Nederland/Kompas (SNN) verlengen de subsidie niet.

Ondanks de blijvende terugloop van leerlingen die kiezen voor de bouw gelooft Bernard de Vries, voorzitter van de stuurgroep BadB, toch dat het project zinvol is. “De terugloop is hoog, zo�n tien procent per jaar. Maar het was hoger geweest als we niets hadden gedaan”. De situatie is nog steeds zorgelijk, erkent hij. “Vijftig jaar is al oud in de bouw. Er is veel verloop, dus er zijn veel nieuwe mensen nodig”.

Om het imago van bouwopleidingen te verbeteren geven werknemers van de bouwbedrijven gastlessen op middelbare scholen, en worden studieadviseurs en decanen gewezen op de verschillende bouwopleidingen. “Veel mensen uit het onderwijs zijn helemaal niet bekend met de bouw, dus ze adviseren dit ook niet aan hun leerlingen”, zegt de Vries. “Maar door dit project is die bekendheid wel gestegen. We proberen ook duidelijk te maken dat je in de bouw prima carrière kan maken.”

Tot nu toe kostte het project 750.000 euro. Iets minder dan de helft daarvan werd opgebracht door de provincie en SNN. De Vries denkt dat dit gat door andere partijen kan worden opgevuld. “Ook de Infra-sector gaat bij ons aanhaken en op termijn willen we dit project ook voor de provincies Groningen en Drenthe opstarten”.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels