nieuws

BOA investeert in bio-ethanolfabriek

bouwbreed

amsterdam – In de Amsterdamse haven wordt in het komende jaar de eerste bio-ethanolfabriek van Nederland gebouwd. Het Britse bedrijf Blue Ocean Associates (BOA) steekt 90 miljoen euro in de fabriek voor milieuvriendelijke benzine. Het Oostenrijkse Vogelbusch heeft het ontwerp gemaakt, de bouwer is nog niet bekend.

BOA is wereldwijd actief in de handel van olieproducten zoals benzine en dieselolie. In het Verenigd Koninkrijk is het dochterbedrijf Futura Petroleum een grote importeur en distributeur van voornamelijk schone en milieuvriendelijke benzine en diesel. BOA is nu al een grote klant van de tankopslagindustrie in de Amsterdamse haven.

Projectmanager H. Breukink van BAO laat weten voor de Amsterdamse haven gekozen te hebben wegens de goede logistieke ligging. De 375 duizend ton graan die jaarlijks in de fabriek wordt verstookt komt uit heel Europa, waardoor een centrale ligging essentieel is.

BOA zal een 17,5 hectare groot terrein huren waarop de fabriek wordt gebouwd. De bio-ethanol fabriek komt in de Amerikahaven en levert vijftig nieuwe banen op. BOA investeert 90 miljoen euro in de fabriek en in een kleine elektriciteitscentrale.

De overtollige warmte van de elektriciteitscentrale wordt gebruikt voor de energievoorziening van de fabriek. Dit levert energie- en milieuwinst op, want door het hergebruik van de warmte is er ook minder uitstoot van kooldioxide. Het eindproduct bio-ethanol zal in een verhouding van 5 procent bij normale benzine worden bijgemengd, waardoor een schonere benzine ontstaat.

De start van de bouw is gepland in de tweede helft van 2006. Breukink sluit niet uit dat een Nederlandse bouwer de fabriek gaan bouwen. “Het ontwerp van de Oostenrijkse firma Vogelbusch is klaar. We besteden Europees aan, dus ook Nederlandse bedrijven kunnen meedingen.” Vogelbusch ontwierp soortgelijke fabrieken in China, de Verenigde Staten en Duitsland.

Bio-ethanol is sterk in opkomst als schoner alternatief voor fossiele brandstoffen. Vorige week werd bekend dat een concurrent van BOA, Green Spirit Fuels, in het Engelse Henstridge een fabriek voor bio-ethanol met een capaciteit van honderdduizend ton gaat bouwen. Breukink denkt dat er ook in Nederland nog plaats genoeg is voor meer fabrieken. “De vraag voor milieuvriendelijke brandstof is nog altijd groter dan het aanbod. En Brussel dringt ook aan op het gebruik ervan. Binnenkort wordt het verplicht een percentage bio-ethanol door benzine te mengen.”

Amsterdam is blij met de bouw van de fabriek. Havenwethouder M. van der Horst: “De productie van schonere benzine sluit naadloos aan bij ons streven zo milieuvriendelijk mogelijk te werken. De aanwezigheid van de fabriek is belangrijk voor Amsterdam als wereldspeler in de opslag en bewerking van olieproducten en voor de positie van Amsterdam als energiehaven.”

Reageer op dit artikel