nieuws

Bescherming door duin met oplopende dijk

bouwbreed

noordwijk – Zwakke schakel Noordwijk aan Zee krijgt een extra duinenrij van 50 meter met een oplopende dijk erin. Dat moet de badplaats helpen een superstorm te weerstaan.

Dat bleek tijdens de informatieavond kustversterking voor de inwoners van Noordwijk. Het hoogheemraadschap van Rijnland, de gemeente Noordwijk, het Rijk en de provincie Zuid-Holland presenteerden de vier voorkeursvarianten. De vele aanwezige inwoners konden hun voorkeur uitspreken en vragen stellen over de gevolgen voor Noordwijk. Er waren vooral bedenkingen over de noodzaak. “Ik woon hier al 54 jaar en in die tijd zijn onze duinen alleen maar groter geworden”, zei een van de aanwezigen verbaasd. De noodzaak om de kust bij onder andere Noordwijk – een van de zogenoemde prioritaire zwakke schakels – te versterken bestaat volgens het ministerie van Verkeer en Waterstaat wel. Uit onderzoek blijkt dat Noordwijk aan Zee binnen twintig jaar onvoldoende zand heeft om het achterliggende gebied te beschermen. Zo wil het ministerie dat de Nederlandse kust een storm kan doorstaan die eens in de 10.000 jaar voorkomt.

Hoewel nog niet officieel hebben de experts van het hoogheemraadschap en ingenieursbedrijf Arcadis hun voorkeur uitgesproken voor een zeewaartse duin met daarin een dijk. De kans is daardoor zeer groot geworden dat deze variant Noordwijk in de toekomst zal beschermen tegen de zee. Er wordt ook nog gekeken naar de variant met een lage damwand in de huidige duinen. Omdat deze niet zo duurzaam is als de �megaduin� met dijk erin zal deze hoogstwaarschijnlijk afvallen.

Het idee is dat er in de bestaande duin een versterkende dijk wordt aangebracht, zodat er voor het oog alleen nog maar duin zichtbaar is. Om aan de veiligheidsnorm te voldoen wordt de duinenrij daarnaast 50 meter breder richting strand. De breedte van het strand verandert echter niet, maar verschuift op natuurlijke wijze richting zee. De �dijk-in-duin variant� verschilt van de lage damwand door de wijze van aanleggen. In de toekomst kan een dijk namelijk makkelijker worden verhoogd.

“Dus vanuit het punt van duurzaamheid is dat beter ten opzichte van een dam in de duin. Mensen moeten zich wel realiseren dat het bij de aanleg een grotere impact heeft omdat de duin moet worden uitgegraven”, aldus procesmanager B. Smolders van ingenieursbedrijf Arcadis.

Uitsluitsel

Het hoogheemraadschap verwacht over een paar weken definitief uitsluitsel te kunnen geven over de gekozen variant. De gekozen kustwering wordt dan verder uitgewerkt in een ontwerp-verbeteringsplan. Aan het eind van dit jaar volgt dan weer een inspraakperiode. Uiteindelijk wordt het voorkeursalternatief uitgewerkt in een vastomlijnd verbeteringsplan voor de kust van Noordwijk. De verwachting is dat eind 2007 de schop de grond in kan. Staatssecretaris Schultz (water) neemt de kosten op zich.

Reageer op dit artikel