nieuws

België subsidieert gebruik van buitenzonwering

bouwbreed

Het gebruik van zonwering wordt in België flink gestimuleerd. Wie een uitvalscherm, screens of andere zonwerende systemen laat installeren, kan sinds 1 januari van dit jaar een beroep doen op een premie van 10 euro per vierkante meter.

Volgens ESSO, de European Solar-Shading Organization, kan de besparing door goede zonwering oplopen tot tien procent. Uitvoerder van de subsidieregeling is Eandis, het bedrijf dat alle exploitatietaken voor de Vlaamse distributienetwerken uitvoert. Aan de toekenning van de subsidie zijn wel voorwaarden verbonden. Ze geldt alleen in de regio’s van de gemengde distributienetbeheerders voor elektriciteit in Vlaanderen.
De tegemoetkoming is tien euro per vierkante meter glasoppervlakte met zonwering. En men krijgt maximaal de helft van het factuurbedrag terug. Het gaat uitsluitend om buitenzonwering, zoals screens, knikarm- en uitvalschermen, veranda-zonwering, buitenjaloezieën en markiezen en geldt alleen voor nieuwe installaties.
Alleen vensters die naar het zuiden, het zuidoosten of het zuidwesten zijn gericht zijn, komen voor een premie in aanmerking. De werken moeten uitgevoerd worden door een installateur. Tevreden
De branchevereniging van rolluiken- en zonweringproducenten Verozo is bijzonder tevreden over de nieuwe steunmaatregel. Buitenzonwering als besparingsmiddel is bij de consument onbekend, zo vindt men. Buitenzonwering gaat oververhitting van de woning tegen en vormt een milieuvriendelijk alternatief voor het gebruik van airconditioning. Bovendien laat ze in de winter gratis zonnewarmte en extra licht binnen, aldus Verozo. Verozo is ook lid van ESSO, de European Solar Shading Organization.

Reageer op dit artikel