nieuws

Automatische lichtregeling reduceert elektrakosten

bouwbreed

den haag – Tot 30 procent besparing op de elektrarekening garandeerde Zumtobel Staff verzekeraar Münchner Rück bij de bestelling van de lichtregeling Task Area. Het systeem van de fabrikant uit het Oostenrijkse Dornbirn regelt automatisch de verlichting en de zonwering, evenals de verwarming, koeling en ventilatie. De installatie controleert ook de noodverlichting en het bijbehorende dieselaggregaat.

Zumtobel Staff ontwikkelde met Task Area een systeem dat onder meer de werkplek verlicht volgens EN 12464. Deze norm regelt het zichtvermogen en het zichtcomfort. Dat laatste moet de kans op verblinding en hinderlijke reflecties voorkomen. EN 12464 schrijft voor dat het licht op de werkende mens en op zijn activiteiten moet zijn afgestemd. Dat betekent het einde van veel conventionele toepassingen van centrale plafondarmaturen en aanvullende bureaulampen.

Het licht op de werkplek moet minstens 500 lux sterk zijn en dat in de directe omgeving minstens 300 lux. De praktijk leert dat veel bedrijven een overgedimensioneerde verlichting laten installeren waarmee ze ook op lange(re) termijn en onder alle omstandigheden aan de norm voldoen en daardoor meer energie verbruiken dan nodig is.

Een automatische lichtregeling reduceert het verbruik door de hoeveelheid kunstlicht in overeenstemming te brengen met de hoeveelheid daglicht. Het gebruik neemt nog meer af wanneer de regeling te programmeren is en alleen op bepaalde momenten het volledige vermogen aanspreekt.

Clustervariant

De fabrikant benadrukt dat werkplekgerichte verlichting zo�n 20 procent minder elektriciteit verbruikt dan ruimtelijke verlichting. Zijn Task Area stemt ruimte, licht en lichtbeheer op elkaar af. De nieuwste variant Light Fields kan uit op- en inbouwarmaturen worden samengesteld en uit staande -en pendelarmaturen.

Voor onder meer kleinere kantoorruimten biedt de fabrikant een zogeheten clustervariant: een aantal plafondarmaturen kan tot één groot armatuur worden geschakeld. Afhankelijk van het type lamp ligt het rendement van de Light Fields tussen de 80 en 88 procent.

De producent regelt de lichtval met piramidevormige structuren die op de doorzichtige afdekplaat van het armatuur zijn aangebracht. De piramides verstrooien het licht beter en verminderen zo de kans op hinderlijke reflecties zonder het rendement van de lamp te verminderen.

De staande -en pendelarmaturen stralen het licht naar boven uit en verlichten zo de hele ruimte. Elke bedrijfstak stelt specifieke eisen aan de verlichting. Zumtobel Staff ontwikkelde om die reden specifieke systemen voor bijvoorbeeld hotels, ziekenhuizen en winkels. Een uitgebreide installatie zoals verzekeraar Münchner Rück die bestelde blijft vooralsnog een uitzondering.

Reageer op dit artikel