nieuws

Anbo gaat gemeenten wijzen op woningtekort ouderen

bouwbreed Premium

utrecht – Belangenvereniging Anbo voor 50-plussers gaat vrijwilligers inzetten om gemeenten te wijzen op het woningtekort voor ouderen.

De ouderenorganisatie wil binnen drie jaar minimaal 225.000 geschikte en betaalbare woningen extra, waarvan 99.000 in de categorie �verzorgd zelfstandig wonen�.

Anbo zoekt in totaal 1500 vrijwilligers. Na een tweedaagse cursus �volkshuisvesting� en �onderhandelen en beïnvloeden� gaan zij gemeenten wijzen op hun verantwoordelijkheid: bouw meer aangepaste woningen voor ouderen en mensen met lichamelijke beperkingen. Hierbij gaat het om het maken van afspraken met woningbouwcorporaties, commerciële woningaanbieders en zorginstellingen. “Deze lobby is hard nodig, het is belangrijk om gemeenten op hun verantwoordelijkheden te wijzen”, meent Anbo-voorlichter F. van der Aa. Volgens hem blijkt uit eerder onderzoek dat gemeenten onvoldoende stilstaan bij thema�s als vergrijzing en houden lang niet alle gemeenten zich aan prestatieafspraken. “Vaak weten ze niet waaraan ouderen in hun gemeente behoefte aan hebben.”

Uit het rapport �Sprekende cijfers� van Dynamis Vastgoedconsultants en makelaars bleek in juni vorig jaar al dat er de komende tien jaar 400.000 seniorenwoningen moeten worden gebouwd om te kunnen voorzien in de groeiende behoefte.

Reageer op dit artikel