nieuws

Amersfoortse wijk Vathorst afgeschermd van A28

bouwbreed

amersfoort – Nog deze maand zal langs de A28 ter hoogte van de Amersfoortse Vinex-locatie Vathorst de eerste aanzet worden gegeven voor de bouw van een 1750 meter lang geluidsscherm. Bewoners van Hooglanderveen en grachtenstad De Laak zullen daardoor geen verkeersgeluidsoverlast meer ondervinden.

Het betonnen geluidsscherm wordt in twee delen langs de snelweg geplaatst. Over een lengte van 600 meter komt een 9 meter hoog scherm en over circa 350 meter wordt de afscheiding 7 meter hoog opgetrokken. Het betreft een standaard betonnen scherm, zoals dat iets verderop langs de A28 al werd neergezet ter hoogte van de wijk Rustenburg. In de toekomst komt daar nog een ongeveer 800 meter lang scherm bij van 7 meter hoog nabij de nieuwe kantorenlocatie.

De verwachting is dat de eerste twee delen van het nieuwe geluidsscherm eind dit jaar klaar zijn. Wie het werk gaat uitvoeren is nog niet bekend.

De beginhandelingen bestaan uit het kappen van de beplanting direct langs de snelweg. Dat begint bij de Buitenveldseweg in het dorp Hooglanderveen en loopt door tot aan het benzinestation op de A28. Vervolgens wordt het groen weggehaald tussen de Scheidingsweg en de onderdoorgang van de Domstraat; dat is ook nodig om ervoor te zorgen dat op een later tijdstip de nieuwe aansluiting van Vathorst op de snelweg A28 kan plaatsvinden.

Compensatie

Voor het kappen van het groen is een vergunning verleend in het kader van de Boswet. Het gerooide groen wordt elders in de gemeente gecompenseerd. Als mogelijke locatie wordt onder andere gedacht aan de A28 bij de afrit Hogeweg nabij klaverblad Hoevelaken. De reconstructie van deze afrit zal uiterlijk in 2009 zijn gerealiseerd. Tegen het geluidsscherm komt klimop, zodat de afscheiding een groen karakter krijgt.

Reageer op dit artikel