nieuws

Zweedse bouw houdt stoom op de ketel in 2006

bouwbreed

stockholm – De woningbouw en gww houden volgend jaar de stoom op de ketel in Zweden, zo verwachten de bouwwerkgevers. Volgens de nieuwe conjunctuurprognose van hun organisatie Sveriges Byggindustrier (BI) groeien de bouwinvesteringen in 2006 over het geheel genomen naar verwachting met 4 procent.

Ten opzichte van 2005 is dat weliswaar een halvering, maar het afgelopen jaar pakte dan ook beter uit dan voorzien, vooral door de krachtig gestegen bedrijvigheid in de woningbouw. Dat resulteert dit jaar in ruim 30.000 nieuwe behuizingen. Het groeitempo in deze sector neemt volgend jaar wat af, zo denkt BI, maar houdt niettemin aan op een niveau van 5 procent, terwijl de investeringen in de gww volgend jaar juist echt goed los gaan komen. Met name in de aanleg van railinfraprojecten wordt veel geld gestoken. Een voorbeeld is de aanleg van de ambitieuze Botnialijn in Lapland, terwijl er ook wordt gewerkt aan een railverbinding tussen Noorwegen en Midden-Zweden. De bouw voor bedrijfsdoeleinden ten slotte vertoont herstel, want de vraag naar personeel groeit, wat hier en daar al tot krapte op de arbeidsmarkt leidt, aldus BI.

Reageer op dit artikel