nieuws

Zacht prijsje voor huizen in Transvaal

bouwbreed

den haag – Woningcorporatie Staedion probeert met fikse kortingen meer klanten te werven voor haar koopwoningen in de Haagse herstructureringswijk Transvaal. Gezinswoningen van 135 tot 160 vierkante meter gaan weg voor prijzen vanaf 150.000 euro. Volgens woordvoerder M. te Winkel hoeft Staedion er desondanks niet op toe te leggen.

De woningen hadden aanvankelijk zo�n 2 ton moeten kosten, deelt ze mee. Het blijkt echter niet mee te vallen mensen te vinden die in deze wijk voor dat bedrag willen kopen. Met de eigen kortingformule Beter Koop biedt Staedion naar keuze van de koper kortingen van 15, 20 of 25 procent. Wie wil mag ook de volle prijs betalen en hoeft dan in de toekomst niets van een eventuele verkoopwinst af te staan.

Want als tegenprestatie voor Beter Koop, moet bij verkoop de waardestijging worden gedeeld met de corporatie. Hoe hoger de korting, hoe groter het percentage van de verkoopwinst dat moet worden teruggegeven. Bij waardedaling wordt volgens dezelfde verdeelsleutel het verlies gedeeld.

Momenteel worden 180 gezinswoningen aangeboden voor prijzen waarvoor in veel andere wijken van Den Haag alleen een krap appartement valt te krijgen. “Het zijn grote woningen van een goede kwaliteit”, onderstreept Te Winkel dat het beslist niet om goedkope bouw gaat. “Wij investeren erin omdat we vertrouwen hebben in de toekomst van deze wijk en dus ook in de waardeontwikkeling van van de huizen.”

Met Beter Koop komen koopwoningen binnen bereik van meer mensen; ook lagere inkomens raken in beeld. Dat is van belang want in een herstructureringswijk als Transvaal laten de hogere inkomensgroepen zich niet vaak zien. Daarnaast stelt Staedion zich op het standpunt dat ook mensen met minder financiële middelen recht hebben op de voordelen van een eigen woning. “Er is veel kritiek dat de koopwoningen te duur zijn”, weet Te Winkel.

Beter Koop is een eigen variant van Staedion van de sociaal gebonden verkoop. Deze is toegankelijk voor iedereen die er maar belangstelling voor heeft, onderstreept de woordvoerder. Dus ook voor mensen met een hoog inkomen. Iedereen kan aan de hand van de eigen omstandigheden een beslissing nemen. Op dit moment geldt de Beter Koopregeling nog alleen voor het nieuwbouwproject Zuidkaap, dat de genoemde 180 woningen omvat. Als dit initiatief aanslaat, overweegt Staedion vaker onder deze voorwaarden woningen op de markt te brengen.

De woningen waarom het nu gaat zijn allemaal grondgebonden, hebben drie woonlagen en een tuin. Ze zijn door hun de ruimte bij uitstek aantrekkelijk voor grote allochtone gezinnen.

Bij de uitwerking van de ontwerpen wordt rekening gehouden met andere woonculturen dan de Nederlandse. Dit kan tot uitdrukking komen in de indeling, bijvoorbeeld het soort keuken. Die varieert van een open tot een ruime gesloten keuken van waaruit de vrouwen naar boven kunnen – en terug – zonder dat ze door de woonkamer hoeven.

De verkoop van de 180 woningen van de Zuidkaap gaat zaterdag officieel beginnen. De bouw begint eind maart, waarna de eerste opleveringen in de laatste maanden van dit jaar worden verwacht.

Reageer op dit artikel