nieuws

White van man krijgt speciale rijles

bouwbreed

londen – Ze zijn berucht op de Engelse – en andere – wegen, de white van men, bestuurders van tienduizenden witte bestelwagens van bouwers, loodgieters, electriciens en andere vakmensen. Ze rijden te hard, blijven op je bumper kleven, schreeuwen andere weggebruikers van alles toe en parkeren schots en scheef.

De regering in Londen heeft er nu genoeg van en wil de 200.000 bestuurders van bestelauto�s een speciale cursus opleggen om hun rij- en ander gedrag te verbeteren.

Het ministerie voor transport trekt bijna twee miljoen euro uit voor 200 rijinstructeurs voor de �white van men�.

Zij krijgen een cursus van een dag, deels op de weg en deels theorie, in rijtechniek, weggedrag en vooral ook in het efficiënter gebruiken van de dure brandstof. De eerste 3.500 kandidaten krijgen de cursus gratis, de anderen betalen dankzij de subsidie slechts 100 euro voor de lessen.

Uit een pilot is gebleken dat beter rij- en weggedrag kan leiden tot 10 procent besparing op de dieselrekening. De baas of een zelfstandig werkende vakman kunnen daarmee zeker 750 euro per jaar besparen. Bovendien kan het de levensduur van de bestelwagen zelf verlengen, wat ook een belangrijke kostenbesparing oplevert.

Het ministerie praat met grote verzekeraars om chauffeurs die de cursus met goed gevolg hebben afgeleverd een korting op de premie te bieden.

Reageer op dit artikel