nieuws

Vriendschap Louisiana en Nederland kan veel goeds brengen

bouwbreed

den haag – A friendship forged by water. Het was de slogan die de innige band tussen Nederland en Louisiana moest aangeven. Na vier dagen bezoek kan alleen maar worden geconcludeerd dat er nog veel goeds kan voortkomen uit deze innige vriendschap.

De waardering voor de manier waarop Nederland zijn strijd met het water aangaat, heeft veel lof geoogst bij de Amerikaanse gasten. Elke dag refereerden de Amerikanen aan de fantastische manier waarop iedereen in Nederland zich bewust is gemaakt van het dreigende gevaar en hoe goed de Hollandse beschermingssystemen werken. De Amerikanen willen dolgraag nog een keer terugkomen, zei senator Mary Landrieu donderdag in Delft. “Want er zijn heel erg veel Amerikanen die jullie aanpak nader willen bestuderen.”

Vooral de Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg, de Oosterscheldekering en het bezoek aan het waterloopkundig laboratorium WL | Delft Hydraulics in Delft kregen de goedkeuring van de Amerikaanse vrienden, zoals alle Nederlandse aanwezigen het hoge bezoek consequent bestempelden. En die vriendschap tussen Nederland en Louisiana, zo verzekerden de senatoren Landrieu en David Vitter, zal zeker doorgaan en intenser worden. “Niet alleen op politiek gebied. Zeker ook tussen de bedrijven”, wist de Nederlandse ambassadeur in Washington Boudewijn van Eenennaam.

Dit bezoek kan Nederland dan ook zeker veel goeds brengen. Hoewel de contracten nog lang niet zjn vergeven, staat het Nederlandse bedrijfsleven er goed op bij de Amerikanen. Een bedrijf als Boskalis is al in Louisiana werkzaam. Het Nederlandse Water Platform (NWP) wil eind maart, samen met staatssecretaris Schultz van Haegen (waterstaat) en talloze Nederlandse bedrijven, op handelsmissie om te kijken of er �deals� kunnen worden gesloten. Schultz zei deze week al dat de Nederlandse bedrijven “moeten laten zien wat ze kunnen”.

Partnerships

Ambassadeur Van Eenennaam opperde – samen met senator Landrieu – het idee om vooral partnerships aan te gaan met de Amerikanen. Ook prins Willem-Alexander ziet grote mogelijkheden voor het Nederlandse bedrijfsleven om te helpen met de wederopbouw van de Golfkust en de toekomstige bescherming daarvan. “We hebben een aantal topbedrijven in ons land met erg veel expertise”, zei de prins. En de Amerikanen – onder de indruk van het feit dat zelfs de kroonprins hen wilde ontvangen – zijn het daar van harte mee eens. “Natuurlijk zijn de contracten nog niet aan de orde. Maar van de mogelijkheden om zaken te doen met Nederlandse bedrijven en hun expertise voor de wederopbouw moeten we zeker gebruikmaken”, zei senator Vitter. Om aangevuld te worden door zijn collega Landrieu: “Dit zal zeker niet de laatste keer zijn dat wij elkaar treffen.”

Reageer op dit artikel