nieuws

Veel onvrede over hoofdbedrijfschap

bouwbreed Premium

woerden – Laat het Hoofdbedrijfschap Afbouw en Onderhoud (HAO) maar opgaan in het Hoofdbedrijfschap Ambachten. Dit schrijft FNV Zelfstandigen Bouw in een brief aan het schap.

De zelfstandigen in de bouw herkennen zich absoluut niet in de toekomstverkenning van het HAO. Daaruit kwam naar voren dat een meerderheid van de bedrijven in de sector naar behoren functioneert. Ook zou het schap een duidelijke rol hebben binnen de sector en daarom moeten blijven bestaan.

“Bij de zelfstandigen is er juist grote onvrede over het functioneren van de HAO. De bijdrage is te hoog en onze leden krijgen er nauwelijks iets voor terug”, zegt H. Kasper van FNV ZBo.

Als voorbeeld noemt hij dat eind vorige eeuw wand- en plafondstellers verplicht werden zich aan te sluiten bij het HAO. Maar dienstverlening voor de 400 euro die zij moesten betalen is pas onlangs van de grond gekomen. Ze hebben dus jaren betaald zonder er ook maar iets voor te krijgen.

“Uit een enquête onder de leden komt dan ook heel sterk naar voren dat die de stekker uit het hoofdbedrijfschap willen halen. Zo ver willen wij niet gaan. Zzp�ers zijn geen cao-partij dus hebben ook geen invloed op allerlei collectieve zaken in de bouw. Het hoofdbedrijfschap is voor hen de enige vorm van collectief”, aldus Kasper.

Dat neemt niet weg dat er veel onvrede is over het HAO. Enkele jaren geleden stond het schap op springen door interne spanningen. In die tijd zijn de schilders er ook uitgestapt uit onvrede met het beleid. Het schap had het toen zo druk met de interne problemen dat er extern te weinig is gebeurd.

Op zich allemaal waar, vindt Kasper, maar daar hoeft de zzp�er niet de dupe van te worden. “Het schap voldoet bovendien niet aan de eisen die minister De Geus eraan stelt. Dat is voor ons, naast de hoge financiële heffing, voor ons reden om te pleiten voor het laten opgaan van het HAO in het Hoofdbedrijfschap Ambachten. Die levert meer en betere diensten voor een lagere prijs. En dat is voor onze achterban belangrijk. Die willen niet voor iets betalen waar ze niks aan hebben”, aldus Kasper.

Hij hoopt dan ook dat het HAO zo verstandig is de eigen toekomstverkenning aan te passen aan de kritiek van de zelfstandigen. Anders zal de politiek de juiste beslissing moeten nemen. Zelf kan FNV ZBo niets doen. “Wij zijn gelukkig geen dragende organisatie.”

Reageer op dit artikel