nieuws

Vebo-waterkering kan tegen stootje

bouwbreed

bunschoten – Het antwoord op miljoenen euros aan bouwschade noemt Vebo Beton & Staal zijn universele waterkering. Niet uit lood of folie maakt het bedrijf uit Bunschoten zijn product maar uit polypropyleen. Vebo ontwikkelde de waterkering met kunststofleverancier BASF en ingenieursbureau Mendesa uit Weiteveen.

Waterkeringen uit folie die tevoren worden aangebracht raken vaak beschadigd door weer en wind en door vandalen terwijl lood vaak dieven aantrekt. Goed aanbrengen vraagt vakmanschap en kost tijd. Aan dat laatste ontbreekt het vaak waardoor bijna tien procent van alle bouwfouten die voor de oplevering worden vastgesteld uit lekkende waterkeringen bestaan. De oorzaak van miljoenen euro�s aan bouwschade. Vebo garandeert volledige waterdichtheid met zijn universele waterkering en stelt dat ook een verkeerd gemonteerde kering niet lekt. De producent geeft tien jaar garantie op de lijm en het waterkerende element.

De kering wordt met synthetische rubberlijm waterdicht vastgezet op een al dan niet vochtige ondergrond uit bijvoorbeeld beton of metselwerk. De verlijming wordt in het buitenspouwblad gemetseld waardoor de verbinding waterdicht wordt ingeklemd. De kering vereenvoudigt in Vebo�s visie het werk. Eén standaardmethode volstaat voor alle constructies terwijl de kering met alle materialen is te combineren. Hulpmaterialen zijn niet nodig; de leverancier adviseert alleen enkelvoudig gezet lood. De metselaar kan de kering zelf aanbrengen en uit elk element een volledige kering maken, zegt Vebo, inclusief binnen- en buitenhoekoplossingen en beëindigingen.

De fabrikant hanteert een Rc-waarde van 3 voor het isolerend vermogen. Koudebruggen kunnen dan niet ontstaan en de elementen zijn ongevoelig voor valspecie. Adviesbureau Nieman dat onder meer in Zwolle is gevestigd onderzocht de isolatiewaarden van een traditionele waterkering die volgens de regels is aangelegd en het product van Vebo. De vergelijking ging uit van een sterk geventileerde spouw ter hoogte van de open stootvoegen. Het Bouwbesluit schrijft een minimale isolatiewaarde van 0,65 voor; een waarde die volgens Nieman niet wordt gehaald met een traditionele waterkering. Ook bij de meest zorgvuldige uitvoering ontstaat een kier van minstens 10 millimeter, constateert het adviesbureau.

Universeel houdt in de visie van de Bunschotense producent in dat de werkvoorbereider en de uitvoerder maar één product op voorraad hoeven houden. De kering spaart ook arbeidstijd; ook als een constructie nog lood vergt duurt het aanbrengen van een meter lood en kering niet meer dan 3 minuten. Vebo komt daarmee op 80 procent besparing vergeleken met traditionele waterkeringen. De kunststofelementen worden met een handzaag op maat gemaakt.

Reageer op dit artikel