nieuws

UPpowerflush VSK-winnaar bij sanitair

bouwbreed Premium

den haag – Ontwikkeld voor (semi)-openbare sanitaire ruimten: de UPpowerflush van Geberit. De jury voor de VSK-Awards riep deze krachtige en gerichte toiletspoeling uit tot winnaar van de categorie Sanitair. De winnende Geberit UPpowerflush en de hieronder ook beschreven winnaars van de vier andere categorieën van de award zijn te zien op de vakbeurs VSK, nog tot en met aanstaande vrijdag in de Jaarbeurs Utrecht.

De UPpowerflush spoelt een vuile wc in één keer schoon en leeg zonder er meer water voor te gebruiken. Per keer gaat er 6 liter water doorheen. De verbetering zit in een korte stroomhoeveelheid en een hoger piekvermogen. Het systeem zet de lucht boven het waterniveau in het reservoir onder druk. Zodra de spoelknop wordt ingedrukt stroomt het water sneller door een speciale pot. Eén waterstraal komt via de spoelrand via de bovenkant in de pot en een andere wordt in de sifon geïnjecteerd. Dat kan alleen met speciale wandclosets en een waterdruk van minstens 2,5 bar. Het systeem vergt een installatiediepte van 18 centimeter.

Winnaar in de categorie Verwarming is het Energiewoningconcept van Itho. Dit systeem combineert duurzame energie en wooncomfort. Het werd tijdens de vorige VSK beurs in 2004 al geïntroduceerd, maar is nu geschiktgemaakt voor starters op de huur- en koopmarkt.

De basis is de Itho-warmtepomp in combinatie met een gesloten warmtewisselaarsysteem. In één behuizing zijn alle componenten geïntegreerd om een woning te verwarmen, te koelen en van warm water te voorzien. Verder omvat het een gebalanceerde ventilatie-unit die is voorzien van vorstbeveiliging, een HR-wasemkap en een warmteterugwindouche

Volgens de jury een innovatief totaalconcept dat klaar is voor de toekomst.

Het geïntegreerde DX vrije koelingsysteem van Carrier Nederland is de winnaar in de categorie Klimaatbeheersing. Het systeem zorgt op een economische wijze voor gekoeld water. Dit door gebruik te maken van buitenlucht zodra de buitentemperatuur beneden de 5 graden komt en door het koudemiddelmigratie-principe toe te passen. Met behulp van dit simpele natuurkundige principe wordt een aanzienlijke verlaging van het energieverbuik bereikt. Bovendien treden er minder geluidsoverlast en milieuvervuiling op.

De jury bekroont het systeem omdat het een zeer praktische innovatie is, die inderdaad leidt tot minder milieubelasting en tot kostenbesparing.

De Alfa Nova van Alfa Laval wint in de categorie Koudetechniek. Het is een platenwarmtewisselaar van honderd procent roestvast staal, gebaseerd op de nieuwe technologie Alfa Fusion. Het model levert een grote capaciteit en is toch compact. Aan het eind van zijn levensduur is de Alfa Nova volledig recyclebaar. De nieuwe technologie die in dit product wordt toegepast garandeert volgens de jury duurzaamheid en vermindering van milieubelasting.

Het driedimensionale ontwerpprogramma voor de sanitairbranche SaniNet van Proplanet wint in de categorie ict. Met het programma kunnen eenvoudig en snel badkamers worden ontworpen. Het programma is zowel lokaal als on line beschikbaar. Het maakt de communicatie mogelijk tussen verkoper en consument via internet en e-mail. De jury meent dat Saninet voorziet in een behoefte in de markt.

Het voldoet aan de verwachtingen van de ontvanger. Dit, samen met de innoverende kracht van de gecombineerde technieken, maakt het voor de jury de winnaar in de ict-categorie.

Reageer op dit artikel