nieuws

Unieke samenwerking maakt sanering grond en nieuwbouw haalbaar

bouwbreed

leerdam – Het voormalige gasfabriekterrein Plein 1902 in het centrum van Leerdam wordt gesaneerd ten behoeve van woningbouw. De gemeente, Holland Milieutechniek en projectontwikkelaar Gebr. Blokland hebben daarvoor de handen ineen geslagen. De sanering vergt ongeveer een half jaar, waarna direct met de nieuwbouw kan worden begonnen.

Directeur L. de Zeeuw van Holland Milieutechniek noemt de aanpak een unieke samenwerking tussen de gemeente, Gebr. Blokland en Holland Milieutechniek. “Door vanaf het begin sanering en ontwikkeling zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen, is het project haalbaar gebleken.”

Gebr. Blokland wil nog deze zomer kunnen beginnen met de bouw van 108 woningen. “De ontwikkelaar heeft gezocht naar een zo goed mogelijke mix om deze huizen te kunnen verkopen. Voor de schaal van Leerdam gaat het om een behoorlijk aantal, dat tegelijk op de markt komt, dan moet je een brede doelgroep aanspreken.”

Door de samenwerking wordt efficiënter aan het project gewerkt dan wanneer de verschillende partijen afzonderlijk hun aandeel leveren, stelt De Zeeuw. “De bouw kan nog deze zomer beginnen, dan is de grond schoon. “De mensen die er komen wonen, willen echt schone grond”, schetst hij de zekerheid die nodig is om kopers te trekken.

Parkeergarage

Het nieuwe plan gaat Het Kristallijn heten. Er komen 108 woningen, zowel grondgebonden als appartementen, in prijs variërend van middelduur tot duur. De gemeente is ook in de samenwerking gestapt om deze wijk van de grond te krijgen. Het ongeveer 1 hectare grote terrein tegenover het NS-station is momenteel in gebruik als parkeerterrein. Het is zwaar vervuild met stoffen als cyanide en teer. Daarom wordt het tot een diepte van op sommige plaatsen 5 meter afgegraven.

De vrijkomende 20.000 ton grond wordt afgevoerd en elders gereinigd. Veel grond hoeft er niet terug want het gat dat door de afgraving ontstaat, benut de ontwikkelaar voor de bouw van een ondergrondse parkeergarage. Die strekt zich uit onder een groot deel van de wijk. Gezien de hoge bebouwingsdichtheid is er voor parkeren op het maaiveld maar weinig ruimte beschikbaar.

Een deel van de vervuilde grond hoeft niet te worden afgegraven en zal worden gereinigd met insitu-technieken. De voorbereidende werkzaamheden voor de sanering zijn gisteren begonnen.

Reageer op dit artikel