nieuws

Twentse bouwers winnen slag om strategische mer

bouwbreed

groningen – De bouw van de nieuwe wijk Meerstad in de stad Groningen is met een halfjaar vertraagd.

De bouwers, verenigd in de Grond Exploitatie Maatschappij Meerstad (GEMM), nemen het zekere voor het onzekere en laten een nieuwe milieu effectrapportage maken, nadat een groep Twentse bouwers onlangs in Friesland met succes bezwaar maakte bij de Raad van State tegen een strategische mer bij nieuwbouw in Leeuwarden. De gemeente en provincie Groningen vrezen dat de Twentse bouwers ook de strategische mer van Meerstad zullen aanvechten, waardoor een vertraging van twee jaar in de bouw kan optreden.

De Twentse bouwers (Roosdom Tijhuis, Plegt-Vos Bouwgroep, Timmerhuis Onroerend Goed en Groothuis Bouwgroep) hebben 30 procent van de grond van Meerstad in optie. De Twentenaren hebben al jarenlang ruzie met Groningen, die vindt dat de groep de bouw doelbewust traineert. De Twentse bouwers willen inzage in vertrouwelijke stukken over afspraken betreffende financiering en verdeling van de financiële risico�s die Groningen, Slochteren en vier projectontwikkelaars (AM, Koop Holding, Heijmans en BPF Bouwinvest) onderling hebben gemaakt. De Twentenaren zijn buitenspel gezet door de GEMM, die op eigen houtje de ontwikkeling van Meerstad wil regelen.

De partners waren alvast, om tijd te winnen, begonnen met een strategische mer als voorloper op de uiteindelijke mer. De Twentse bouwers haalden echter met succes hun gelijk bij de Raad van State bij nieuwbouwplannen voor de wijk Zuidlanden in Leeuwarden. De strategische mer (aanvulling op de �gewone� mer, maar vervroegd uitgevoerd) werd daar door de rechter afgekeurd.

Eenzelfde lot kan Meerstad treffen en daarom zal er een nieuwe milieu effectrapportage worden gemaakt. Het gevolg is een vertraging in de bouw van een halfjaar zodat de eerste woningen pas in 2008 kunnen worden opgeleverd. In Meerstad moeten tot 2016 ruim 10.000 woningen worden gebouwd. Het project vergt een investering van 300 miljoen euro.

Reageer op dit artikel