nieuws

Titanium in asfalt reduceert verontreiniging uitlaatgassen

bouwbreed Premium

den haag – De vraag is niet of titaandioxide in wegen meehelpt om de vervuilende stoffen onder invloed van licht om te zetten in water en kooldioxide of zouten. De vraag is vooral of de meerwaarde van reductie van luchtvervuiling in de praktijk opweegt tegen de meerkosten. Dat zegt A. van de Wall van KWS Business Development.

Half november heeft wegenbouwer KWS op een proefvak op de Groenwoudsedijk in Utrecht een asfaltdeklaag aangelegd waarin titaniumdioxide is verwerkt. Inmiddels had al meer duidelijkheid moeten bestaan over de haalbaarheid van de toepassing van deze katalysator in wegen. “Het weer op de geplande meetdagen was echter te donker om de metingen uit te voeren”, aldus Van de Wall.

Combinatiedeklagen bestaan uit een grove zoab waarin de holtes compleet zijn volgegoten met een cementslurry. Het resulterende wegdek heeft een hoge weerstand tegen spoor- en ribbelvorming. Hoewel hiermee de sterkte van de weg wordt verbeterd, gaat de geluidsreductie hiermee verloren doordat de poriën dicht zijn. Combinatiedeklagen hebben ook geen drainerende eigenschappen meer.

De smogabsorberende deklaag lijkt op een combinatiedeklaag omdat ook hier een cementproduct met een zoab wordt gecombineerd. Door in de slurry titaniumdioxide te verwerken ontstaat een oplossing voor binnenstedelijk gebied die bijdraagt aan verminderen van de luchtvervuiling.

Titaniumoxide is een katalysator die onder invloed van licht meehelpt vervuilende stoffen – in dit geval in uitlaatgassen – om te zetten in water en kooldioxide en onoplosbare, onschuldige zouten. Omdat het ook om een sterk asfaltmengsel gaat, lijkt toepassing bij stoplichten of op fabrieksterreinen zowel uit oogpunt van vervorming als vervuiling ideaal.

In Nederland is in het donkere seizoen weinig uv-licht dat de titaniumoxide kristallen kan activeren. “Ze zijn daarom aangepast om de effectiviteit zo hoog mogelijk te krijgen”, laat Van de Wall weten. Daardoor werkt het wegdek ook met minder zonnig weer.

Metingen om dat te onderbouwen staan gepland voor volgende maand. Dat titaniumdioxide helpt bij verminderen van luchtvervuiling is bekend gezien toepassingen elders in de wereld in bijvoorbeeld coatings, klinkers en overlagingen.

Reageer op dit artikel