nieuws

Tilburgse bushaltes onderscheiden met ontwerpprijs

bouwbreed Premium

den haag – Via een omweg compenseert de T Bushalte de elektriciteit die de verlichting verbruikt: zonnecellen in het dak zetten het daglicht om in elektriciteit die aan het openbare net wordt afgegeven. Ontwerper FromAtoB Public Design uit Utrecht ontving er een iF Product Design Award 2006 voor.

FromAtoB ontwierp in opdracht van de gemeente Tilburg de flexibel in te passen bushaltes met toebehoren. Daarvan zijn er inmiddels zo�n vijftig geplaatst. De geïntegreerde zonnecellen genereren met elkaar ongeveer net zoveel elektriciteit als de verlichting verbruikt.

De haltes zijn verschillend van grootte en samenstelling en komen volledig voorgemonteerd op de locatie. De vloer doet tevens dienst als funderingsplaat. Wanden en dak van de abri zijn uit gelamineerd glas gemaakt. Het glas is een gangbaar handelsproduct en bestaat uit twee glaslagen met daartussen een kunststof folie. Problemen door vandalisme verwachten de ontwerpers niet. De praktijk leert dat het glas wel wat kan hebben. De laminering houdt bij beschadiging de scherven vast. Voor de T Bushaltes ontwierp FromAtoB ook de afvalbakken, lichtmasten, bankjes, posterhouders en de dynamische reizigersinformatie; een afleesscherm op een paal dat de werkelijke vertrektijd aangeeft. Een doorlopende strook roestvast staal die vloeiend overgaat in de overkapping en in het perronmeubilair vormt het verbindende element.

Het grondvlak in de abri heeft dezelfde diepblauwe kleur als de bus die de halte aandoet. Daarnaast adviseerde FromAtoB bij de inpassing van de haltes. Het Utrechtse bureau verzorgde ook de nieuwe huisstijl voor het Tilburgse stadsvervoer. HVL Outdoor International uit Eindhoven en Van Den Bersselaar constructie uit Udenhout produceerden de T Bus haltes.

De ontwerpers maakten de bushalte in opdracht van Tilburg maar anderen kunnen het concept ook bestellen. De gemeente heeft evenwel medezeggenschap over het ontwerp maar houdt gebruik door anderen niet tegen. In dat geval vraagt Tilburg wel een vergoeding. FromAtoB kreeg voor het ontwerp de International Forum Design Award voor de categorie openbare ruimte. De prijs bestaat uit een onderscheiding die in maart in het Duitse Hannover wordt uitgereikt. De onderscheiding geldt als een symbool van innovatie.

Reageer op dit artikel