nieuws

Tegenvaller bij financiering ijsbaan gemeente Hoorn

bouwbreed

hoorn – De bouw van de nieuwe kunstijsbaan in Hoorn verloopt volgens plan, maar geheel zonder zorgen is het project voor de gemeente niet. Het ziet er naar uit dat ze nog eens 1,6 miljoen euro extra op tafel moet leggen. De realisatie valt duurder uit en de sponsorbijdragen vallen tegen.

In opdracht van de gemeente bouwt Vaessen een gedeeltelijk overdekte ijshal met een 400-meterschaatsbaan en een ijsvloer van 30 bij 60 meter, geschikt voor recreatief en wedstrijdschaatsen. De kunstijsbaan herbergt ook een horecagelegenheid.

De totale vloeroppervlakte van het schaatscomplex bedraagt circa 25.000 vierkante meter. De verwachting is dat de kunstijsbaan, waar al vele jaren over is gesproken, jaarlijks ten minste tweehonderdduizend bezoekers trekt.

De totale kosten komen op ruim 12 miljoen euro. De helft van de kosten komt voor rekening van de West-Friese gemeenten, de provincie Noord-Holland draagt ruim 3,6 miljoen euro bij. Zelf legt Hoorn ook enkele miljoenen op tafel. Het restant had eigenlijk moeten worden gedekt via obligaties die de stichting Kunstijsbaan West-Friesland uitgeeft. Maar de verkoop verloopt niet zoals de gemeente had gehoopt.

Vergunningen

Bovendien zijn er enkele financiële tegenvallers omdat Hoorn meer werk moest maken van procedures voor de bouwvergunningen en de kosten voor de ontsluiting van het complex duurder uitvallen. De gemeente denkt het ontstane tekort te kunnen dekken uit de huuropbrengst die de exploitant Vaessen/Optisport voor de komende tien jaar heeft gegarandeerd.

De gemeente Hoorn koos twee jaar geleden bij de aanbesteding van de ijshal voor een betrekkelijk nieuwe vorm: design, build & operate. De bouwer mocht het werk alleen realiseren als hij ook bereid was gedurende een lange periode het complex te exploiteren. Het bouwadviesbureau BBN, dat nu de directie voert, begeleidde de aanbesteding.

In de aanbesteding werden partijen uitgenodigd met voorstellen te komen, gebaseerd op een minimale PVE van de opdrachtgever. Daarmee kreeg de bouwer/exploitant de ruimte het minimum kwaliteitsniveau te overtreffen als dat voor de exploitatie aantrekkelijk zou zijn.

Overigens biedt het complex na oplevering nauwelijks meer dan het minimale PVE. Vaessen/Optisport kreeg de opdracht. In Breda exploiteert de onderneming ook een overdekte kunstijsbaan. De kunstijsbaan in Hoorn moet in oktober van dit jaar worden opgeleverd.

Reageer op dit artikel