nieuws

Stadsdeel wil Beurs van Berlage in de verkoop doen

bouwbreed

amsterdam – Stadsdeel Amsterdam-Centrum overweegt verkoop van de Beurs van Berlage. De komende jaren is bijna 14 miljoen euro nodig om het monumentale bouwwerk te onderhouden, de restauratie te voltooien en het tekort in de begroting weg te werken.

Het stadsdeel kan dat bedrag niet betalen.

Volgens stadsdeelwethouder E. Iping is het tekort veroorzaakt door de noodzakelijke verwijdering van niet voorziene grote hoeveelheden asbest. Verder zijn nieuwe bouwkundige aanpassingen nodig vanwege de aanleg van de Noord/Zuid-lijn en moet het gebouw worden aangepast aan brandveiligheidsvoorschriften.

Iping zoekt al drie jaar geld voor haar Beurs. “We kregen de Beurs opgedrongen bij de vorming van het stadsdeel. Toen was er al een tekort van 10 miljoen euro. Amsterdam betaalde indertijd slechts 3,5 miljoen euro. Nu loopt het tekort nog verder op, maar de centrale stad geeft niet thuis. Als we geen oplossing vinden, dan is verkoop onontkoombaar.”

De Beurs van Berlage heeft nu nog een culturele functie.

Reageer op dit artikel