nieuws

Sprakeloos

bouwbreed

Ook dit jaar is het weer heerlijk om elkaar veel goeds voor het nieuwe jaar toe te wensen. Tijdens de nieuwjaarsrecepties wisselen de visitekaartjes van eigenaar en luistert iedereen obligaat naar allerlei nieuwjaarstoespraken. Soms val ik van verbazing van mijn stoel als een of andere autoriteit zo�n toespraak over de aanwezigen uitstort. In Amsterdam heb […]

Ook dit jaar is het weer heerlijk om elkaar veel goeds voor het nieuwe jaar toe te wensen. Tijdens de nieuwjaarsrecepties wisselen de visitekaartjes van eigenaar en luistert iedereen obligaat naar allerlei nieuwjaarstoespraken. Soms val ik van verbazing van

mijn stoel als een of andere autoriteit zo�n toespraak over de aanwezigen uitstort. In Amsterdam heb ik er nu drie achter de rug. Dat belooft niet veel goeds voor 2006. De burgemeester, de hoofdcommissaris van politie en de voorzitter van de Kamer van Koophandel lieten in krap drie dagen van zich horen. Zet u maar schrap.

De burgemeester besteedde zijn toespraak bijna geheel aan armoede. Een soortgelijke nieuwjaars-

toespraak kan ik van de destijdse burgemeester van tien jaar geleden herinneren. Natuurlijk is armoede vervelend en moeten wij, die het kunnen betalen, daarvoor een financieel vangnet vormen. Maar, onze hoofdstad doet het economisch helemaal niet zo goed. Dus, zou ik verwachten dat het gemeentebestuur daaraan eens wat meer aandacht geeft.

Zorg dat een stad aantrekkelijk wordt voor nieuwe bedrijven, dan trekt de kantorenmarkt aan en kunnen projectontwikkelaars weer aan de slag. Dan zal het ook beter gaan met de verkoop en de oplevering van nieuwbouwwoningen.

De hoofdcommissaris van politie wil er 600 nieuwe agenten bij, want met het huidige korps kan hij zijn werk niet goed meer doen. Hij geeft dus toe dat zijn politiekorps niet op zijn taak berekend is en hij de veiligheid van inwoners, bezoekers, bedrijven en instanties in Amsterdam niet meer kan waarborgen. Dat is nog al wat! Dat maakt de hoofdstad niet echt tot een aantrekkelijke vestigingsplaats voor bedrijven en nieuwe (internationale) inwoners.

De voorzitter van de Kamer van Koophandel wil vooral creatievelingen naar de Amsterdamse regio halen. Want, zo stelt hij daarbij ligt onze zakelijke toekomst. Ik denk dat hij vergeet dat de grote werkgelegenheid moet komen van nieuwe internationale bedrijven die zich in aan de Amsterdamse grachten, aan de Zuidas en op andere bedrijventerreinen en op Schiphol willen vestigen. Ook kijkt hij strak naar de overheden, waarvan hij alle heil verwacht. Hij vergeet daarbij dat het bedrijfsleven veel beter zelf en concreet aan de slag kan gaan, daarmee bereikt hij sneller en beter dat de economie van de Amsterdamse regio aantrekt.

Ik weet het, wij krijgen het bestuur dat wij kiezen. Op 8 maart aanstaande kunnen we weer de leden van de gemeente- en stadsdeelraden kiezen. Ik ben benieuwd op wie men in meerderheid kiest, ik vrees het ergste.

Waar zijn toch die donderspeeches gebleven die voormannen en -vrouwen ten gehore brachten ter gelegenheid van ieder nieuwjaar. Niks politiek correcte verhalen afsteken, maar was een ander maar eens flink de oren in het openbaar. Daarmee laat een spreker zijn publiek nooit sprakeloos achter.

Reageer op dit artikel