nieuws

Spionage vanuit een olievat op bouwterrein

bouwbreed

amsterdam – “Of je de spionage-apparatuur nu in een holle stoeptegel stopt of in een olievat op een bouwterrein, eigenlijk is het hetzelfde”, zegt D. Offringa uit Amsterdam. Hij al 28 jaar op de hoogte van de vernuftigste technologie op spionagebied.

Offringa reageert op het nieuws dat Britse diplomaten Russen zouden bespioneren vanuit een straatsteen in Moskou. “Makkelijk zat”, zegt de expert. Hij verkoopt vanuit zijn Spy-Shop aanstekers met fotocameraatjes, opnameapparatuur in koffers, stemveranderaars, en laatst dus ook een olievat op een bouwterrein met daarin vier umts-camera�s die beelden uitzenden naar een computer.

“Omgebouwde gsm-camera�s die je overal kunt plaatsen. Ik neem een voorwerp dat niet opvalt in de omgeving en verstop daarin de apparatuur. Met een andere gsm maak je verbinding en verschijnt het beeld op de computer. Perfect om een overspelige partner te betrappen, maar ook vandalen of inbrekers op bouwterreinen.”

Welk terrein en in opdracht van wie, houdt hij voor zichzelf. “Beroepsgeheim.” Maar het ging om kostbare bouwmaterialen die regelmatig van het terrein werden ontvreemd. De daders zijn inmiddels gepakt.

Het grapje kostte de opdrachtgever wel 38.000 euro. “Het olievat moest speciaal worden gemaakt en er zit veel hardware bij. Maar ondernemers, onder wie veel aannemers, hebben het er graag voor over”, weet hij.

Reageer op dit artikel