nieuws

Soeters verliest kort geding stadskantoor Delft

bouwbreed Premium

Architectenbureau Soeters Van Eldonk Ponec Architecten heeft het kort geding dat het aanspande tegen de gemeente Delft verloren.

Soeters claimde de overwinning van de veelbesproken ontwerpwedstrijd voor het stadskantoor Delft, omdat hij met drie cijfers achter de komma het hoogste cijfer had. De voorzieningenrechter in Den Haag stelde Soeters in het ongelijk. Delft is blij dat de rechter haar argumenten overneemt en gaat alle schetsen die rond de zomer een cijfer kregen opnieuw beoordelen. Onduidelijk is wanneer. “Maar, dat zal niet te lang op zich laten wachten. De komende anderhalve week gaan we eerst het tien pagina dikke vonnis bestuderen. We willen het vervolgtraject goed voorbereid ingaan”, licht Barry Raymakers namens de gemeente toe.
Mecanoo en Kraaijvanger Urbis kijken de kat uit de boom. Beide bureaus hielden hun kort geding – halverwege december – aan toen de gemeente voorstelde de selectie opnieuw te laten plaatsvinden. “De bal ligt bij de gemeente. We wachten de herbeoordeling af”, aldus Chantal Defesche van Kraaijvanger Urbis. Defesche beschouwt het ontwerpen van het stadskantoor nog altijd als een prachtige opdracht, maar sluit niet uit dat het Rotterdamse bureau het alsnog op een kort geding laat aankomen. “Wij willen een heldere procedure.”
Ook Mecanoo legt de druk bij de gemeente. “Vandaar dat wij ons kort geding voor de zekerheid vier weken hebben aangehouden. We kijken kritisch naar het nieuwe voorstel”, meent Hanneke Hollander. Voor Mecanoo is nog altijd onduidelijk waarom zijn ontwerp om financiele redenen als derde eindigde in de ontwerpwedstrijd. Mecanoo mist tot op de dag van vandaag een onderbouwing. Hollander: “Wij willen graag dat rapport zien.”

Tempo

De rechter oordeelde gisteren dat de gemeente en ontwikkelingsbedrijf Spoorzone Delft het recht hebben om de klachten van de architectenbureaus Mecanoo en Kraaijvanger Urbis te bekijken. ,,Maar, een snelle afwikkeling is daarbij gebaat”, aldus de rechter.
De ontwerpsoap rondom het nieuwe Delftse stadskantoor speelt sinds de zomer. Naast een selectiecommissie mocht ook een groep van 2000 inwoners zich uitspreken over de vier ontwerpen. Soeters en het bureau van Rudy Uytenhaak kregen allebei een 7,1. Soeters’ plan scoorde procentueel echter iets beter, maar zijn cijfer werd naar beneden afgerond. De gemeente die een sterke voorkeur had voor het plan van Uytenhaak riep in eerste instantie beide architecten als winnaar uit. Een vervolgopdracht moest uitkomst bieden. Het stadskantoor moet in 2014 zijn opgeleverd.
Uytenhaak ziet de herbeoordeling met vertrouwen tegemoet; Soeters was gisteren onbereikbaar voor commentaar.

Reageer op dit artikel