nieuws

Sneeuwvrije huldiging onder Nederlands dak

bouwbreed Premium

turijn – Een membraandak vol warme lucht zorgt ervoor dat de Olympische sporters straks sneeuwvrij kunnen worden gehuldigd. Dankzij het slimme dak van Poly-Ned uit Steenwijk kan de 22 meter hoge constructie een stuk lichter worden uitgevoerd.

Het oorspronkelijke ontwerp voor de tijdelijke huldigingsplek in het centrum van Turijn hield rekening met een mogelijk pakket sneeuw op het dak van ruim 1 meter. Dat staat gelijk aan een belasting van 80 kilogram per vierkante meter, waarvoor een fikse onderconstructie nodig was. Door een verwarmd opblaasdak toe te passen kon dat worden teruggebracht tot dertig kilogram per vierkante meter.

Daarmee ontstond veel meer vormvrijheid voor de constructie van het paviljoen waaraan momenteel de laatste hand wordt gelegd. Vanaf 10 februari worden er de Olympische medaillewinnaars gehuldigd.

Het podium moet een gestileerde skihelm voorstellen. Het dak met een diameter van 30 meter bestaat uit twaalf driehoekige panelen opgebouwd uit een pvc-gecoat polyesterweefsel. Aan de bovenzijde is het doek wit, aan de onderzijde zwart. Daartussen wordt door ventilatoren 15.000 kuub lucht per uur geblazen. Die kan desnoods worden opgewarmd tot zo�n 85 graden Celsius om te voorkomen dat zich op het dak een pakket sneeuw vormt.

Vanwege de veiligheid van het publiek was het een eis van het Olympisch Comité dat de lucht voor het dak zonder open vlam wordt verwarmd. Dat leverde volgens ing. S. Visser van Poly-Ned nog een heel gepuzzel op. Want doorgaans wordt er gewerkt met systemen met een open vlam. Zo zet het bedrijf tot in Siberië goed functionerende en veilige opblaashallen neer. De gangbare elektrische heaters halen bij lange na niet de benodigde capaciteit van 15.000 kuub per uur. Maar met nieuw geëngineerde elektrische warmtewisselaars is dat probleem volgens Visser ondervangen.

De verwarmde lucht verdwijnt via ventielen in het dak naar buiten en wordt niet opnieuw ingeblazen. De warmteverliezen door het dak en de extra benodigde terugvoerleidingen maken die extra investering volgens Visser niet interessant voor een bouwwerk met een levensduur van amper een maand.

Reageer op dit artikel