nieuws

Rioolrecht nieuwe melkkoe gemeenten

bouwbreed Premium

groningen – Na het afschaffen van het gebruikersdeel in de onroerendezaakbelasting is het rioolrecht de nieuwe melkkoe van gemeenten geworden. Dit blijkt uit cijfers van het Centrum voor Onderzoek naar de Economie van Lagere overheden (COELO)

De woonlasten exclusief het gebruikersdeel in de ozb stijgen dit jaar gemiddeld 3,4 procent tot 557 euro. Door de afschaffing van het gebruikersdeel zijn burgers wel minder geld kwijt, gemiddeld 20,2 procent, zo berekent het COELO in een onderzoek naar de gemeentelijke woonlasten in 2006 in 35 gemeenten.

De woonlasten zijn absoluut het laagste in Leiden (432 euro) en het hoogst in Heerlen (664 euro). In zes gemeenten worden de woonlasten lager.

De stijging van de ozb, zowel voor woningen als voor niet-woningen, meestal bedrijfspanden, is sinds dit jaar gemaximeerd op 2 procent. De onderzoekers vragen zich af of deze maximering wel een drukkend effect heeft. De gemeente die nu een stijging van minder dan 2 procent doorvoert, beperkt daarmee de maximaal haalbare ozb-opbrengst tot in lengte van jaren. Het is niet mogelijk die later weer in te halen. Ook denken zij dat tariefverlagingen nauwelijks meer voor zullen komen om exact dezelfde reden. Van de woonlasten, ozb, reinigingsheffing en rioolrecht, neemt de ozb gemiddeld 36 procent voor zijn rekening. Dat was vorig jaar nog 51 procent. De reinigingsheffing bedraagt 44 procent van de woonlasten en het rioolrecht 20 procent. Per gemeente zijn de verschillen echter groot. In Leiden bedraagt de ozb 81 procent van de woonlasten, in Amsterdam slechts 25 procent. Ook in Arnhem, Nijmegen en Zoetermeer ligt het aandeel van de ozb in de woonlasten nog boven de 50 procent.

Reinigingsheffing

Woningeigenaren betalen gemiddeld 2,83 euro per 2500 euro woz-waarde. De duurste gemeente rekent 5,33 en de goedkoopste 1,60 euro. Eigenaren van bedrijfspanden betalen gemiddeld 9,94 per 2500 euro waarde. Dit is dan wel eigenaar- en gebruikersdeel bij elkaar. De reinigingsheffing wordt door gemeenten gemiddeld 3,6 procent verhoogd. Dit heeft volgens de onderzoekers te maken met de afschaffing van het gebruikersdeel van de ozb. De reinigingsheffing wordt daardoor versneld opgetrokken naar kostprijsniveau. Toch zijn er ook gemeenten die de heffing laten dalen. De hoogste daling bedraagt 9,2 procent. Daar staan ook stijgers tegenover die hun heffing meer dan verdubbelen.

Nog erger is het met rioolrecht. Deze stijgt gemiddeld met 12,3 procent. De grootste daler rekent even meer dan 10 procent minder. De grootste stijger vraagt 157,1 procent meer.

Reageer op dit artikel